ABD, savaştan sonra İsrail'in Gazze'yi işgalini desteklemediğini açıkladı

ABD, savaştan sonra İsrail'in Gazze'yi işgalini desteklemediğini açıkladı

Netanyahu Pazartesi günü ABC News'e verdiği demeçte İsrail'in "belirsiz bir süre boyunca" güvenlik sorumluluğunu üstleneceğini söylemişti.

Beyaz Saray sözcüsü, ABD Başkanı Joe Biden'ın Filistin-İsrail savaşı sona erdikten sonra İsrail'in Gazze Şeridi'ni askeri olarak işgal etmesini desteklemediğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden'ın "İsrail güçlerinin Gazze'yi yeniden işgal etmesinin doğru bir şey olmadığına" inandığını söyledi.

Bu yorumlar İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaştan sonra Gazze'de güvenliğin kontrolünün İsrail'e geçeceğini söylemesinden bir gün sonra geldi.

Netanyahu Pazartesi günü ABC News'e verdiği demeçte İsrail'in "belirsiz bir süre boyunca" güvenlik sorumluluğunu üstleneceğini söylemişti.

Netanyahu, " Güvenlik sorumluluğunu üstlenmediğimiz zaman, Hamas terörünün hayal bile edemeyeceğimiz boyutlarda patlak vermesine neden oluruz" dedi.

Kirby Salı günü yaptığı açıklamada "çatışma sonrası Gazze'nin nasıl göründüğü ve yönetimin nasıl olduğu konusunda sağlıklı bir dizi görüşme yapılması gerektiğini" söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden daha önce İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin bir "hata" olacağını söylemişti.

Hamas'ın geçtiğimiz ay İsrail'in güneyinde düzenlediği ölümcül saldırıda İsrailli yetkililere göre 1.400 kişinin ölmesi ve 230'dan fazla kişinin rehin alınmasının ardından İsrail Gazze'ye karşı hava ve kara saldırısı başlattı.

Filistinli sağlık yetkililerine göre İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı 4.237'si çocuk olmak üzere en az 10.328 kişinin ölümüne neden oldu.

İsrail kara birlikleri bir haftadan uzun bir süredir Gazze'nin içinde Filistinli direnişçilerle çatışarak bölgeyi ikiye böldü ve Gazze kentini kuşattı.

İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, ülkenin kara kuvvetlerinin "şu anda Gazze Şehri'nin derinliklerinde bir kara operasyonunda bulunduğunu ve Hamas üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu" kaydetti.

Yüzlerce Filistinli Gazze şehrinden güneye doğru göç ederken İsrail Salı günü Gazze Şeridi'nde yeni bir saldırı dalgası başlattı.

Bazıları eşek arabalarıyla, çoğu yaya olarak, bazıları tekerlekli sandalyedeki yaşlı akrabalarını iterek, hepsi de gözle görülür şekilde bitkin bir halde yolculuk etti. Birçoğunun sırtındaki giysilerden başka hiçbir şeyi yoktu.

Yüz binlerce Filistinli, henüz İsrail'in kara saldırısının hedefi olmayan güney bölgesine gitme emrine uyarken, birçoğu da kuzey-güney yolunun bir kısmı İsrail askerlerinin kontrolünde olduğu için bunu yapmaktan korkuyor.

Ancak güneye yönelik İsrail bombardımanı da devam ediyor.

İsrail'in hava saldırısı Salı günü erken saatlerde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta birkaç evi yerle bir etti. Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre, enkazdan üçü çocuk olmak üzere en az beş ceset çıkarıldı.

Bombardımanın yanı sıra İsrail Gazze'ye bir kuşatma uygulayarak gıda, su ve elektriğe erişimi ciddi şekilde kısıtladı ve kapalı bölgede mahsur kalan 2.3 milyondan fazla insanın yakıt ikmalini kesti.

Mısır'la olan Refah sınır kapısından az miktarda yardım girmiş olsa da Birleşmiş Milletler Başkanı Antonio Guterres bu yardımı "okyanusta bir damla" olarak nitelendirdi.

Salı günü Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Şifa Hastanesi'ne tıbbi malzeme götüren bir insani yardım konvoyunun Gazze'de ateş altına alındığını ve bir şoförün hafif yaralandığını açıkladı.

ICRC saldırının kaynağını tespit edemediğini açıkladı.

Refah sınır kapısı, İsrail güçlerinin sınır kapısına giden bir ambulansı bombalamasının ardından hafta sonu kapatılmıştı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum