ABD yeni başkanını bugün seçiyor

ABD yeni başkanını bugün seçiyor

Bugün bütün dünyanın dikkati, milyonlarca ABD’linin 46. başkanını seçmek için oy kullanacağı ABD’ye çevrildi.

Bugün bütün dünyanın dikkati, milyonlarca ABD’linin 46. başkanını seçmek için oy kullanacağı ABD’ye çevrildi.

Bu seneki seçim, Beyaz Saray’da dört yıl daha kalmak için mücadele eden ABD Başkanı Donald Trump ve ülke çapında anketlere liderlik eden Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden arasında kıyasıya bir mücadeleye tanık oluyor

Başkan Trump, seçimlerden önceki son saatlerde Florida, Kuzey Carolina, Pennsylvania, Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde beş seçim mitingi düzenledi.

Biden ise, seçim kampanyasını Trump’ın 2016’da kazandığı iki eyalet Pennsylvania ve Ohio’da yoğunlaştırdı.

Anketlerin çoğu Biden’in ulusal çapta Cumhuriyetçi rakibine göre birkaç puan önde olmasını beklerken, uzmanlar her an sürpriz olabileceğini söylüyor.

Wall Street Journal’da yayınlanan son anket, yüzde 52 destek alan Biden’in, yüzde 42 alan Trump’ı geride bıraktığını ortaya koydu.

Güvenlik endişeleri

Pennsylvania gibi bazı eyaletlerde sonucun geç açıklanma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle güvenlik yetkilileri her türlü şiddet, sabotaj ve kaosla yüzleşmeye hazırlanıyor.

Gözlemciler, silahlı sağcı milisler ve Antifa hareketi gibi sol milislerin arasında olduğu bazı sağ ve sol yanlısı tarafların seçim sonuçlarına itiraz edebileceği veya bunları sorgulayabileceği konusunda uyarıyor.

Sonuçların açıklanması

Florida, Arizona ve Kuzey Carolina gibi eyaletlerin oyları seçim gecesinin sonunda veya saatler sonra sayması bekleniyor.

Bir adayın seçimleri kazanmak ve Beyaz Saray’a gitmek için toplamda en az 270 delegeye sahip eyaletlerde seçimi kazanması gerekiyor.

Cumhuriyetçiler, Başkan Trump’ın özellikle Florida ve Kuzey Carolina'yı kaybedeceğinden endişe ediyor.

Geleneksel olarak Cumhuriyetçi Parti’ye oy verme eğiliminde olan Cumhuriyetçi eyaletler var ve bu durum Başkan Trump’a Seçim Kurulu’nda 163 delege garantisi veriyor.

Biden’in ise geleneksel olarak Demokrat eğilimli eyaletlerden 233 delege elde edebileceği tahmin ediliyor.

Basit bir hesaplamayla, Trump’ın sihirli sayı olan 270 delegeye ulaşması için bu değişken eyaletlerde 107 delegeye, Biden’in ise 37 delegeye ihtiyacı var.

Kamuoyu yoklamalarına göre Biden, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Arizona, Kuzey Carolina, Georgia, Iowa da dahil olmak üzere Trump’ın 2016'da kazandığı birçok eyalette önde görünüyor.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.