"ABD yönetiminin İsrail'e karşı sabrı tükeniyor"

"ABD yönetiminin İsrail'e karşı sabrı tükeniyor"

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tavrından rahatsızlık duyduğu öne sürüldü.

ABD Başkanı Joe Biden ve diğer üst düzey ABD'li yetkililer, Gazze'deki savaşla ilgili son taleplerinin çoğunu reddetmesi nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yönetimi karşısında giderek daha fazla hayal kırıklığına uğruyor.

ABD'li yetkililer, İsrail'e yönelik askeri ve siyasi desteğin büyük ölçüde devam ettiğini, ancak perde arkasında Biden'ın sabrını kaybettiğine dair işaretlerin arttığını söyledi.

Axios'tan Barak Ravid'in aktardığı habere göre ABD'li bir yetkili "Durum berbat ve sıkışmış durumdayız. Başkan'ın sabrı tükeniyor." ifadelerini kullandı. Savaş konusunda ABD'li yetkililerle yakın temas halinde olan Senatör Chris Van Hollen da Axios'a verdiği demeçte "Netanyahu her fırsatta Biden'a parmak sallıyor. Netanyahu yönetimine yalvarıyorlar ama yüzlerine tekrar tekrar tokat yiyorlar." şeklinde konuştu.

Biden, 23 Aralık'ta gergin bir telefon görüşmesinden bu yana Netanyahu ile görüşme gerçekleştirmedi.

Biden'ın hayal kırıklığının ana nedeni Netanyahu'nun ABD'nin talepleri konusunda harekete geçmiyor olması. Biden ve danışmanları İsrail'in Gazze'ye insani yardımın girmesine izin vermek için yeterince çaba göstermediğine inanıyor.

Ayrıca Netanyahu'nun savaş sonrasına ilişkin planları ciddi bir şekilde tartışmak istememesi ve ABD'nin yenilenmiş bir Filistin Yönetimi'nin Hamas sonrası Gazze'de rol almasına ilişkin planını reddetmesi de hayal kırıklığına yol açıyor.

ABD'nin planı ne?

Biden yönetimi, Suudi Arabistan ile İsrail arasında normalleşme çabalarını yeniden canlandırarak Netanyahu'nun hesaplarını değiştirmeye çalışıyor.

Habere göre Blinken Netanyahu'ya, Suudi Arabistan'ın savaş bittikten sonra normalleşme istediğini ancak bunun İsrail'in iki devletli çözüm ilkesine bağlı kalması koşuluyla mümkün olabileceğini söyledi.

Öte yandan Biden yönetimi de İsrail'deki diğer siyasi aktörlerle kanalları açık tutuyor.

Blinken geçen haftaki ziyareti sırasında olası bir seçim halinde başbakan olması beklenen Benny Gantz ile ayrı bir toplantı yaptı.

Blinken ayrıca muhalefet lideri Yair Lapid ve Netanyahu'nun Likud partisi içindeki en önemli rakibi Savunma Bakanı Yoav Gallant ile de bir araya geldi.

Senatör Van Hollen ise Axios'a yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun şimdilik "ABD Başkanı'nın ne dediğinden" ziyade hükümetindeki aşırı milliyetçi bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'i "dinlemeye daha istekli" olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum