ABD'de Gazze'ye destek veren bir üniversiteye daha polis baskın düzenledi

ABD'de Gazze'ye destek veren bir üniversiteye daha polis baskın düzenledi

Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi'nde Filistin yanlısı protestocular ile İsrail yanlısı karşıt göstericiler arasında şiddetli çatışmalar patlak verdi.

Yüzlerce New York polisi Columbia Üniversitesi kampüsüne girerek çok sayıda öğrenciyi gözaltına alırken, ABD'nin dört bir yanındaki kampüsleri kasıp kavuran Gazze protestolarında son gerilim de bu şekilde tırmandı.

Canlı televizyon görüntüleri, İsrail'in Gazze'de 34.500'den fazla Filistinliyi öldürdüğü savaşa karşı öğrenci protestolarının odak noktası olan Manhattan'ın üst kısmındaki Columbia Üniversitesi'ne polisin girdiğini gösteriyor.

Salı günü yerel saatle akşam 9'dan kısa bir süre sonra alana giren bazı polis memurları, yönetimin daha önce verilen dağılma süresine uymayı reddeden öğrencileri uzaklaştırmaya başladığını açıklamasının ardından öğrencilerin Salı sabahı erken saatlerde işgal etmeye başladığı idari bina Hamilton Hall'a yaklaştılar.

Şubat ayında Gazze'de İsrail güçleri tarafından öldürülen altı yaşındaki Filistinli kız çocuğu Hind Rajab'ın anısına binanın adını "Hind's Hall" olarak değiştirmişlerdi.

Bir çevik kuvvet birimindeki polisler binanın barikatlı girişine doğru yürürken "Burayı boşaltıyoruz" diye bağırdı, onlarca polis de ana protesto kampına doğru ilerledi.

Filistin'de Adalet için Columbia Öğrencileri X'te yaptıkları paylaşımda polis memurlarının "çevik kuvvet teçhizatı giydiğini" ve "birden fazla bloğun barikatla kapatıldığını" söyledi.

Polis memurları uzun bir sıra halinde, bir kamyonun üstünden ikinci kattaki bir pencereye uzatılan merdivenle binaya tırmanırken görüldü.

Kısa bir süre sonra polis memurları, elleri arkadan plastik bağlarla bağlanmış çok sayıda protestocuyu kampüs kapılarının dışındaki polis araçlarına götürürken görüldü. Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre 30 ila 40 kişi Hamilton Hall'dan çıkarıldı.

Bina dışındaki protestocular "Özgür, özgür, özgür Filistin!" sloganları attı. Diğerleri ise "Bırakın öğrenciler gitsin!" diye bağırdı.

Protestoyu dağıtma hamlesi, 1968 yılında öğrencilerin ırkçılık ve Vietnam Savaşı karşıtı protestolarını sona erdirmek için polisin Hamilton Hall'a girmesinden tam 56 yıl sonra geldi.

"Onlar sadece öğrenci"

Onlarca protestocu Salı günü Hamilton Hall'u işgal ettikten sonra binanın girişlerine barikat kurdu. Al Jazeera'ye konuşan bir öğrenci örgütü, işgal grubunun kampüs bahçesinde kamp kuran gruptan ayrı olduğunu söyledi.

Polisin kampüse girmesinden birkaç saat önce akşam saatlerinde düzenlenen basın brifinginde New York Belediye Başkanı Eric Adams ve şehir polis yetkilileri, Hamilton Hall'un işgalinin Columbia ile herhangi bir bağı olmayan ve kanunsuzluğu kışkırttıkları emniyet güçleri tarafından bilinen "dışarıdan provokatörler" tarafından başlatıldığını iddia etti.

Adams, bazı öğrenci protestocuların aralarındaki "dış aktörlerin" tam olarak farkında olmadıklarını öne sürdü.

Üniversite sözcüsü, polisin son çare olarak kampüse çağrıldığını ve mezuniyet etkinliklerinin sona ereceği 17 Mayıs'a kadar kampüste kalacağını söyledi.

"Üniversite olarak Hamilton Hall'un işgal edildiğini, tahrip edildiğini ve abluka altına alındığını öğrendikten sonra başka seçeneğimiz kalmadı" diyen sözcü, kamu güvenliği personelinin binadan zorla çıkarıldığını ve bir tesis çalışanının "tehdit edildiğini" de sözlerine ekledi.

Açıklamada, "NYPD'ye [New York Polis Departmanı] ulaşma kararı, protestocuların savundukları davaya değil, eylemlerine yanıt olarak alındı" denildi.

"Kampüs yaşamının, kuralları ve yasaları ihlal eden protestocular tarafından sonsuza kadar kesintiye uğratılamayacağını açıkça belirttik."

Protestonun öğrenci liderlerinden biri olan Columbia Uluslararası İlişkiler ve Halkla İlişkiler Okulu Filistinli öğrencisi Mahmud Halil ise bu iddiaları reddetti.

Reuters haber ajansına verdiği demeçte "Onlar sadece öğrenci" dedi.

Protestocular üniversitenin İsrail'le bağlantılı tüm yatırımlarını satmasını, bu ülkeyle olan mali bağları konusunda şeffaf olmasını ve gösterilere katılan tüm öğrencilere disiplin cezalarından muafiyet sağlanmasını talep ediyor.

Barış için Yahudi Sesi aktivist grubunun Columbia Üniversitesi'ndeki baş organizatörü Cameron Jones, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, üniversite yönetiminin istifa etmesi yönünde bir talep dalgası olduğunu söyledi. Önümüzdeki haftalarda "öğrencilerden, öğretim üyelerinden ve mezunlardan çok büyük bir tepki" beklediğini söyledi.

"Columbia Üniversitesi Rektörü Manouche Shafik'in istifa etmesi ... ve son birkaç hafta içinde yaşanan her şeyin soruşturulması için büyük bir destek var” dedi ve ekledi: "Kampüsümüzde yaşanan bu polis şiddetine göz yummayacağız ve inandıklarımızı savunacağız.

"Üniversitenin kampüsteki Filistin yanlısı sesleri susturmaya çalıştığını defalarca gördük ve bizi her susturmaya çalıştıklarında sesimizi daha da yükseltiyoruz. Mitinglerimize sadece daha kalabalık, protestolarımıza daha geniş kitleler katıyoruz."

UCLA'da şiddetli çatışmalar

Bu arada Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi'ndeki (UCLA) gösteriler, Filistin yanlısı protestocular ile üniversite kampüsüne dışarıdan giren ve İsrail yanlısı olduğu anlaşılan karşı göstericiler arasındaki çatışmalarla şiddet olaylarına dönüştü.

Olayların Çarşamba sabahı erken saatlerde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı çıkan barışçıl protestocuların son birkaç gündür işgal ettiği dayanışma kampına havai fişek atılmasıyla başladığı düşünülüyor.

Al Jazeera'den Rob Reynolds, bir saat süren şiddet olaylarının ardından yakınlarda konuşlanan polisin herhangi bir müdahalede bulunmadığını bildirdi. Ancak Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass, X üzerinden yaptığı açıklamada polisin UCLA yönetiminin iki tarafı ayırma taleplerine karşılık vermeye başladığını belirtti.

Reynolds, "İsrail yanlılarından oluşan bu kanunsuz güruh tarafından kışkırtılan ve uygulanan şiddeti görüyorsunuz," dedi.

"Bunlar... çoğunlukla öğrenci yaşında olmayan ve UCLA kampüsünden olmayan insanlar gibi görünüyor, ancak yaptıkları şey Filistin yanlısı göstericileri taciz etmeye ve onlara saldırmaya çalışmak ve bu çok şiddetli bir hal alıyor."

Al Jazeera görüntülerinde öğrencilerin kampı savunmaya çalıştıkları ancak sopa ve taşlarla tehdit edildikleri görülüyor.

"Bu şok edici, şimdiye kadar bu barışçıl bir protestoydu ve üniversitenin İsrail'den ayrılmasını talep eden Filistin yanlılarının hiçbir şiddet eylemi olmadı."

Reynolds, kalabalığın kendisine "[işgal altındaki] Batı Şeria'da ölümcül güç kullanmayan yerleşimci şiddetini hatırlattığını, ancak bunun açıkça kargaşa çıkarmaya kararlı, şiddetli ve kontrolsüz bir kalabalık olduğunu" söyledi. İsrail yanlısı göstericilerden biri üzerinde "Mesih" yazan büyük sarı bir bayrak taşıyordu. Reynolds, "Bunlar radikal, aşırı sağcı Yahudi grupların sembolleridir" dedi.

Grubun nasıl organize olduğu henüz bilinmiyor.

ABD çapında protestolar

Columbia'da 17 Nisan'da başlayan protestolar, batıda Kaliforniya'dan doğuda Massachusetts'e kadar uzanan gösterilere ilham kaynağı oldu ve üniversitelerin yılsonu mezuniyet törenlerine hazırlandığı bir döneme denk geldi.

Son iki hafta içinde Teksas, Utah, Virginia, Kuzey Carolina, New Mexico, Connecticut, Louisiana, California ve New Jersey gibi eyaletlerdeki kampüslerde, bazıları çevik kuvvet teçhizatlı polislerle yaşanan çatışmaların ardından olmak üzere 1.000'den fazla protestocu gözaltına alındı.

Al Jazeera tarafından doğrulanan gazeteci ve tanık videolarına göre, Salı günü Tampa'daki Güney Florida Üniversitesi'nde polis Gazze'yle dayanışma kampı kuran öğrencilere göz yaşartıcı gaz kullandı ve iki kişiyi gözaltına aldı.

New Mexico Üniversitesi'nde polis, üniversitenin öğrenci birliği binasını işgal eden Filistin yanlısı protestocuları güç kullanarak uzaklaştırırken on altı kişi tutuklandı. Bir üniversite sözcüsü, tutuklananlardan beşinin New Mexico Üniversitesi öğrencisi olduğunu, diğer 11 kişinin ise kurumla herhangi bir bağlantısı olmadığını söyledi.

Pazartesi günü Austin'deki Teksas Üniversitesi'nde (UT Austin) düzenlenen Filistin yanlısı protestolar sırasında tutuklanan öğrenciler Travis County Hapishanesinden serbest bırakılırken destekçileri tarafından alkışlarla karşılandı.

Travis County Başsavcısı Delia Garza, UT Austin'de tutuklanan 65 kişinin suç teşkil eden izinsiz girişle suçlandığını söyledi.

Bu arada Rhode Island eyaletinin Providence kentindeki Brown Üniversitesi'nde de üniversite yöneticileri protestoların barışçıl bir şekilde sona erdirilmesi için öğrencilerle anlaşmaya vardı.

Brown Rektörü Christina Paxson yaptığı açıklamada, anlaşmanın öğrencilerin protestolarını üniversite alanından kaldırmaları karşılığında kurumun İsrail'den çekilmeyi düşünmesini içerdiğini söyledi.

Paxson, beş öğrencinin bu ay Brown Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun beş üyesiyle bir araya gelerek Brown'ın bağışlarını "Gazze'deki soykırıma olanak sağlayan ve bundan kazanç elde eden şirketlerden" ayırmaya yönelik argümanlarını sunmaya davet edileceğini söyledi.

Kurul daha sonra Ekim ayında öneriyi oylayacak.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.