ABD'den Erdoğan'a F-16 yalanlaması

ABD'den Erdoğan'a F-16 yalanlaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, Türkiye'ye F-16 satışını İsveç'in NATO'ya kabul edilmesiyle bağlantılı görmediklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller bugün düzenlediği günlük basın toplantısında, Washington’un Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışını İsveç’in NATO’ya üyeliği ile bağlantılı görmediğini söyledi.

VOA Türkçe'nin haberine göre, Miller, Türkiye’ye F-16 satışı ve İsveç’in askeri ittifaka katılımı konuları için “Biz bunların bağlantılı olduğuna ya da bağlantılı olması gerektiğine inanmıyoruz” dedi.

Miller, “Ama daha önce de söylediğimiz ve Türk hükümetine de açıkça ifade ettiğimiz gibi, F-16'ların satışı elbette ABD Kongresi'nin onaylaması gereken bir konu ve iki konunun birbirine sıkıca bağlı olduğuna inanan Kongre üyeleri var” ifadelerini kullandı.

Sözcü, “Dolayısıyla bunların birbiriyle bağlantılı olduğuna inanmasak da bu süreçteki tek aktör biz değiliz ve bunu doğrudan Türk yetkililere de açıkça ifade ettik” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün G20 zirvesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Joe Biden ile ayaküstü görüştüklerini söylemişti.

Erdoğan, “F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıp götürüp İsveç de İsveç diyorlar. Bu yaklaşım bizi üzer. Vereceğim tek bir cevap var, her şeye Kongre diyorsunuz. Benim de kongrem var. TBMM'den böyle bir karar geçmediği sürece ben bir şey diyemem. Tek başına karar verecek bir durumda değilim. Meclisimin vereceği kararı beklemek durumundayım” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın ifadeleri hakkındaki bir soruya yanıt olarak sözcü Miller, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konudaki desteğini takdir ettiğimizi ve sonuçta Türk parlamentosu tarafından onaylanması için çaba göstereceğine dair sözüne güvendiğimizi söyleyeceğim” dedi.

"ABD F-16'ların Türkiye'ye satışını ilerletme niyetinde"

Miller, Washington’un İsveç’in askeri ittifaka katılımının bir an önce onaylanması gerektiğini düşündüğünü belirtti.
İsveç’in NATO’ya katılımı konusunda Erdoğan, uzun bir süre muhalefetini korumuştu. Temmuz’daki NATO zirvesinde Erdoğan, İsveç’in üyelik teklifini onaylanması için TBMM’ye ileteceğini açıklamıştı.

Erdoğan’ın açıklamasından bir gün sonra ise Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington’un F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışını Kongre’ye danışarak ilerletmek niyetinde olduğunu duyurmuştu.

Ancak hem F-16 uçaklarının satışının zamanlaması hem de TBMM'nin İsveç'in üyeliğine ne zaman yeşil ışık yakacağı belirsizliğini koruyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.