ABD'den Tayvan'da Çin'le gerilimi artıracak hamle

ABD'den Tayvan'da Çin'le gerilimi artıracak hamle

ABD, Tayvan'a 345 milyon dolarlık askeri yardım yapacağını duyurdu.

(Fotoğraf: Tayvan Savunma Bakanlığı)

ABD, Tayvan'a savunma malzemelerinin yanı sıra askeri eğitim paketleri de dahil olmak üzere 345 milyon dolarlık askeri yardım yapacağını açıkladı.

Biden yönetimi, ne tür silah ve askeri ekipmanın Tayvan'a sağlanacağı detayını paylaşmazken Amerikan basınının ABD'li yetkililere dayandırdığı haberlere göre, askeri yardım paketi içinde taşınabilir hava savunma sistemleri, hafif silah mühimmatları ve keşif ekipmanları bulunduğu düşünülüyor.

Öte yandan ABD'nin Tayvan'a askeri yardım açıklamasına Çin'den tepki gecikmedi.

Çin'in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, "ABD'nin Tayvan'a silah satışlarını durdurması ve Tayvan Boğazı'nda gerilimlere neden olabilecek olaylara mahal vermemesi gerektiğini" söyledi.

Tayvan'ın ana müttefiki ve savunma silahları tedarikçisi konumunda olan ABD'nin Tayvan'a son yıllarda milyarlarca dolarlık askeri satış ve yardımda bulunduğu biliniyor.

Bunlar arasında 2026'ya kadar teslim edilecek 8 milyar dolar değerinde 66 adet F-16 tedariki de var.

Çin, demokratik olarak yönetilen Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor fakat Tayvan, Çin'in bu tezine karşı çıkıyor.

Amerikan askeri yetkililere göre Çin, 2027 yılına kadar Tayvan'ı işgal etmeye hazır hale gelmeyi amaçlıyor.

"Tayvan'ın ana kara ile yeniden birleşmesini tamamlama" taahhüdünde bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, "ayrılıkçı hareketlere karşı güç kullanma seçeneğinin tercih dışı olmadığının" altını çizmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.