Analiz | Aksa yıkılıp Süleyman Mabedi inşa edilecek: Yahudiler kızıl ineği kurban etmeye hazırlanıyor

Analiz | Aksa yıkılıp Süleyman Mabedi inşa edilecek: Yahudiler kızıl ineği kurban etmeye hazırlanıyor

"Kudüs'teki Zeytin Dağı'na bakan bir arazide yakılacakları devasa beyaz bir sunak inekleri bekliyor."

Yahudi inancındaki ahir zaman düşüncesinin bir parçası olarak Yahudiler Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın yerine "Süleyman Mabedi"nin inşa edileceğine inanıyorlar.

Buna göre Yahudilerin kızıl bir inek kurban etmesi Süleyman Mabedi'nin inşasının habercisi. "Üçüncü Tapınak" olarak da anılan bu yapının inşasından sonra ise Yahudilere göre "Mesih gelecek."

Yahudilerin bir bölümü söz konusu kızıl ineğin bulunduğunu ve önümüzdeki birkaç ay içerisinde kurban edilerek yakılacağını belirtiyor. Kurban işlemi için belirtilen tarih ise bu yılın Nisan ayı veya yaz ayları.

Chris Livesay, CBS News için kaleme aldığı değerlendirmede kızıl inek meselesini inceledi. Değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirildi.


Kassam sözcüsü Ebu Ubeyde'nin Gazze'deki savaşın 100. günü münasebetiyle yaptığı konuşmada, şaşırtıcı ve dikkat çekici bir ifade gözden kaçtı. Ebu Ubeyde Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırının nedenlerini sıralarken Yahudileri Kutsal Topraklara "kızıl inekler getirmekle" suçladı.

Bahsettiği inekler, şu anda İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da güvenli ve açıklanmayan bir yerde otlayan kızıl düveler. Bazı Yahudi ve Hıristiyanlar bu ineklerin bir zamanlar Kudüs'te bulunan Yahudi tapınağının yeniden inşası ve Mesih'i çağırmak için anahtar olduğuna inanıyor.

Bunu anlamak için Orta Doğu'nun çalkantılı tarihinde neredeyse 2000 yıl öncesine, antik Romalıların Kudüs'teki son tapınağı yıktığı zamana bakmak gerekiyor.

Tapınağı yeniden inşa etmek isteyenler, İncil'in Sayılar Kitabı'na işaret ediyorlar. Burada İsraillilere "hiçbir kusuru ve lekesi olmayan ve hiçbir zaman boyunduruk altına girmemiş bir kızıl düve kurban etmeleri" emrediliyor.

Bunlar, tapınağın ancak bu kurban ile yeniden inşa edilebileceği hususunda ısrar ediyorlar.

Teksas'tan Batı Şeria'ya

İnekler kutsal topraklara getirilmesinde, Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yeni bir tapınak inşa edilmesini isteyen Uvne Jerusalem oluşumundan Yitshak Mamo'nun katkısı oldu.

CBS News'e verdiği demeçte, "Beyaz ya da siyah kılları olup olmadığını kontrol edebilirsiniz" diyen Mamo, kızıl olmayan herhangi bir kılın inekleri kehanetteki rollerini yerine getirmekten alıkoyacağını belirtti.

Kızıl inekleri bulmak yıllar aldı. Bu arayış Mamo'yu Yahudi yetiştiricilere değil, binlerce kilometre ötedeki Hıristiyan çiftçilere götürdü.

"Uzun bir arayıştan sonra onları Teksas'ta bulduk" dedi. "Teksas kızıl angusu."

kizil-inekler.jpg
ABD'den getirilen kızıl inekler

Mamo gülerek, o dönemde yürürlükte olan ve ABD sığırlarının İsrail'e ihracatını yasaklayan katı yasaları atlatmak için düvelerin evcil hayvan olarak sınıflandırıldığını söyledi. Ancak İncil'in emirlerini yerine getirenler için ineklerin gülünecek bir şey olmadığını da sözlerine ekleyen Mamo, bunun bir şov olmadığını vurguladı.

"Harry Potter iyi bir hikayedir. İncil ise bir hikaye değildir." dedi. "Kutsal Kitap, Tanrı'nın bizi yönlendirmek için kullandığı bir yoldur."

Ancak evcil hayvan olarak sınıflandırılsalar da, bu kızıl inekler uzun ve mutlu bir yaşam süremeyecek.

Kudüs'teki Zeytin Dağı'na bakan bir arazide yakılacakları devasa beyaz bir sunak inekleri bekliyor. Mamo törenin, 70 yılında Romalılar tarafından yıkılana kadar ayakta duran antik İkinci Tapınağın bulunduğu yere bakılarak yapılması gerektiğini belirtiyor.

sunak.jpg
İneklerin yakılacağı sunak

"Pandora'nın kutusu"

Mamo'nun bahsetmediği şey ise şu anda tapınağın yerinde neyin durduğu: İslam'ın en kutsal mekânları arasında yer alan Kubbetu's Sahra ve Mescid-i Aksa.

mam0.jpg
Yitshak Mamo

Bugün silahlı muhafızlar mescide sadece Müslümanların girmesine izin veriyor. Ancak bu durum Melissa Jane Kronfeld gibi Yahudi aktivistleri, her hafta beş gün Tapınak Tepesi'ne (Mescid-i Aksa'ya Yahudilerce verilen isim) çıkan gruplara liderlik etmekten alıkoymuyor.

"Tek bir gerçek Tanrı var ve o da burada başladı" diyen Kronfeld, milattan önce 957 yılında inşa edilen Birinci Tapınak ya da Süleyman Tapınağı'nın önünde diz çökerek eğiliyor. İkinci Tapınak ya da Herod Tapınağı, kutsal kitaplara göre milattan önce 6. yüzyılda inşa edilen bir yapıydı ve ilkinin yeniden yapılandırılmış bir versiyonuydu.

Turlara öncülük etmek için "High on the Har" organizasyonunu kuran New York doğumlu Kronfeld, "Yahudilerin geri dönüp tapınağı yeniden inşa etmeleri çok önemli" dedi. "Bu Müslüman kardeşlerimizden bir şey almakla ilgili değil. Bu İslami kutsal mekanların yok edilmesiyle ilgili değil. Mesele burayı korumak ve tüm insanlar için Tanrı'nın evinin koruyucuları olmak."

Ancak Mescid-i Aksa'ya ve Kubbetu's Sahra'ya ne olmasını istediğini de gizlemiyor.

"Yüzde 100 inanıyorum ki gidecek. Her şey bir tapınak inşa etmek için gidecek." diyerek mescidin ve altın kubbesinin korunması, ancak yerinin değiştirilmesi gerektiğinde ısrar ediyor.

Bu, pek çok kişinin, harekete geçilmesi halinde mevcut savaşı daha da kanlı hale getirebileceğinden ve savaşın Gazze Şeridi'nin ötesine hızla yayılabileceğinden korktuğu bir öneri.

"Herkes Üçüncü Tapınak binasının savaşı getireceğini, Orta Doğu'yu istikrarsızlaştıracağını söylüyor." diyor Kronfeld. "Ama Orta Doğu şu anda oldukça istikrarsız görünüyor ve eğer yanılmıyorsam savaş zaten burada."

Açık olmak gerekirse, Kronfeld'in Üçüncü Tapınak'ın inşa edildiğini görme hayali sadece bir hayal ve İsrail hükümeti ya da İsraillilerin veya Yahudilerin büyük çoğunluğu tarafından paylaşılmıyor. Ancak bu öneri çok sayıda İslami grubu kışkırtmaya yetti de arttı bile.

Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği terör saldırısını "Aksa Tufanı" olarak adlandırdı ve grubun ambleminde iki çapraz kılıcın arkasında Kubbetu's Sahra yer alıyor.

Mescid-i Aksa İmam Gazali Çalışmaları Başkanı Mustafa Ebu Suvey, çoğu Müslüman'ın Hamas'ın şiddetini desteklemese de, kutsal topraklara olan sarsılmaz bağlılığını paylaştığını söylüyor.

"Mescid-i Aksa tüm Müslümanlara aittir" diyor. "Dolayısıyla Endonezya'dan Toronto'ya ve New York'a kadar tepkilerle karşılaşacaklar. Bugün dünya çapında 2 milyar Müslüman var."

CBS News'e verdiği demeçte Mescid-i Aksa'nın ya da Kubbetu's Sahra'nın ortadan kaldırılmasının "hayal bile edilemez" olduğunu söyleyen Ebu Suvey bunun "Pandora'nın kutusunu açmak olacağı" ve "kimsenin bu kutuyu kapatamayacağı" uyarısında bulundu.

ABD'li Evanjelikler, inekler ve Mesih'in ikinci gelişi

Yahudi aktivistler Hamas'ın 7 Ekim saldırısı ya da Gazze'de devam eden savaş sebebiyle yılmadı. Bazıları bu çatışmayı Amerika Birleşik Devletleri'nde davalarını tanıtmak için bir araç olarak kullanıyor.

Mamo, Washington D.C.'de kısa süre önce düzenlenen National Gathering for Prayer and Repentance'da (Ulusal Dua ve Tövbe Buluşması) kızıl ineklerden ve Üçüncü Yahudi Tapınağı'na dair umutlarından bahsetti. Toplantı ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ın evanjelik liderler ve kongre üyelerinin konuşmalarından önce yaptığı açılış duasıyla başladı. Birçok Amerikalı Evanjelik, kızıl ineklerin Mesih'in ikinci gelişini müjdeleyeceğine inanıyor.

İneklerin İsrail'e getirilmesine yardımcı olan Teksaslı Byron Stinson toplantıda "Mesih'i kabul edeceğiz ve onun gelmesine ihtiyacımız var" dedi ve ekledi: "Benim için kızıl inek İsa Mesih'in kanı için kızıldır."

Mamo, Batı Şeria'daki yerleşim yerinde CBS News'e yaptığı açıklamada ineklerin sadece son bir saflık testinden geçmesi gerektiğini söyledi. Bunun ardından tapınağı yeniden dirilteceği ve Mesih'in gelişini müjdeleyeceği umulan tören her an gerçekleşebilir.


Bu değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum