Analiz | İsrail Gazze'yi işgale hazırlanırken bazı soruların yanıtlanması gerekli

Analiz | İsrail Gazze'yi işgale hazırlanırken bazı soruların yanıtlanması gerekli

"7 Ekim saldırılarının ardından Netanyahu yönetimi Hamas'ı devirmeye kararlı, ancak kafa karıştırıcı soruların yanıtlanması gerekiyor"

İsrail'in önümüzdeki günlerde Gazze'de son kırk yılın en büyük kara operasyonuna girişmesi kaçınılmaz görünüyor.

İsrailli liderler de yaklaşmakta olan operasyonu gizlemeye çalışmıyor. İsrail ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada "havadan, denizden ve karadan koordineli bir saldırı" için hazırlıklarını tamamladığını söyledi.

The Times of Israel'in haberine göre, İsrail Hava Kuvvetleri üst düzey kara kuvvetleri komutanlarını Gazze Şeridi üzerinde uçurarak bölgeyi tanımalarını ve ordunun harekat yapması beklenen bölgeyi kuş bakışı görmelerini sağlıyor.

Tugay ve tabur komutanlarına savaş helikopterlerinden kara birliklerinin yaklaşan kara harekatı sırasında nereye girmesi ve ilerlemesi beklendiği gösterildi.

Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İsrail askerlerini ziyaret ettiği esnada yaptığı konuşmada, "Şu andaki sorumluluğumuz Gazze'ye girmek, Hamas'ın hazırlık yaptığı, harekete geçtiği, planlamalar yaptığı, füze fırlattığı yerlere gitmek. Onlara her yerde saldırın, her komutanı, her operatörü, altyapıyı yok edin," dedi.

İsrail'in Gazze işgalinde dört ana hedefi

Operasyonun stratejik hedefleri iyi tanımlanmış durumda. Kamu yayıncısı Kan'a göre, savaş kabinesi arasında dolaşan bir belge dört savaş hedefini ortaya koyuyor: Hamas yönetimini devirmek ve askeri yeteneklerini yok etmek, Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik saldırı tehdidini ortadan kaldırmak, rehine sorununu çözmek için azami çaba göstermek ve İsrail'in sınırlarını ve sivillerini savunmak.

Hamas'ın ayakta kalmasını engelleyecek bir saldırıların, İsrailli rehinelerin asla geri dönmemesini sağlama ihtimali daha yüksektir. Geçmişte Hamas ve Hizbullah tarafından tutulduktan sonra İsrail'e geri getirilen İsrailli rehineler ve cesetler ancak İsrail'in çok sayıda Filistinliyi serbest bıraktığı bir esir anlaşmasından sonra serbest bırakıldı.

İsrail ordusunun Gazze'yi işgali başarılı olursa, bazı Hamas mensupları rehineler sunarak kendilerini kurtarmaya çalışabilir, ancak Hamas tarafından emredilen yaygın bir serbest bırakma olması pek olası değildir.

Ancak savaşın asıl amacı, Hamas'ı devirmek ve Gazze Şeridi üzerindeki Hamas hakimiyetine son vermek.

Hamas'ın Gazze Şeridi üzerindeki hakimiyeti nasıl sona erdirilecek?

New York Times operasyonun Hamas yönetiminin merkezi olan Gazze şehir merkezine odaklanacağını bildirdi.

İsrail ordu Sözcüsü Daniel Hagari de Cumartesi gecesi Filistinlileri şehri boşaltmaya çağırırken, ordu güçlerinin Gazze'yi "geniş çaplı" ve "yakında" vuracağı uyarısında bulundu.

Bu da İsrail'in Hamas'ın "başını kesmek" niyetinde olduğunu ve üst düzey kadrosu ve çekirdek yönetimi olmadan vücudun geri kalanının parçalanacağına inandığını gösteriyor.

Hamas'ın çökertilmesi, altyapısının kökünden sökülmesi ve binlerce savaşçısının öldürülmesiyle başlangıçta nispeten sorunsuz ilerleyebilir.

İsrail, Hamas'ın Gazze'deki üst düzey liderleri olan Yahya Sinvar ve askeri kanat komutanı Muhammed ed Deyf'in öldürülmesine özel bir önem verecek.

Üst düzey İsrail ordu subayları onları henüz şimdiden "yürüyen ölüler" olarak adlandırdı bile.

Ancak ABD'nin Irak ve Afganistan'da öğrendiği gibi, düşman gruplarını yere sermek onların yok olacağı anlamına gelmiyor.

Hamas liderlerinin ve savaşçılarının yerini tespit etmek ve askeri kapasitelerini yok etmek için Şerit'in uzun süreli işgali gerekebilir.

Ancak bu İsrail askerlerini gerilla saldırılarına ve huzursuz bir nüfusun sorumluluğuna açık hale getirir ki İsrail 15 yıllık bir işgalin ardından 2000 yılında Lübnan çamurundan çıktığından beri bu duruma yeniden düşmekten kaçınmaya çalışıyor.

Bir de İsrail ordusunun manevra kabiliyeti meselesi var. Her ne kadar 2006'daki İkinci Lübnan Savaşı'ndan bu yana ordunun büyük kara operasyonları düzenleme kabiliyetini yeniden kazanması konusunda kamuoyunda çok şey söylense de İsrailli liderler bu tür saldırılar düzenlemekten büyük ölçüde kaçındı.

Bunun yerine, öncelikle caydırıcı hava saldırılarına bel bağladılar ki 7 Ekim'in gösterdiği gibi bu büyük bir başarısızlıktı.

Ve tabii ki İsrail'in Hamas'ı gerçekten bir örgüt olarak tasfiye etmesi halinde yüzleşmek zorunda kalacağı soru şu:

Gazze Şeridi'ni şimdi kim yönetecek? 2005'te tek taraflı olarak çekilen İsrail'in 2 milyon "yoksul ve düşman" sivilin sorumluluğunu yeniden üstlenmek istemeyeceği kesin.

Sevilmeyen Filistin Yönetimi'nin Gazze'de İsrail tanklarının üzerinde iktidara gelmesi ise düşünülemez.

Ve hiçbir uluslararası yapı yönetimi devralamaz ya da devralmayacaktır.

İran, Hamas'ın yokluğunda oluşacak boşluğu doldurmak için harekete geçecektir.

Bu zor sorunun cevabını Başbakan Binyamin Netanyahu'nun savaş kabinesi verecektir. O zamana kadar İsrail ordusu iddialı savaş hedeflerini gerçekleştirecek bir harekatı nasıl tasarlayacağını bildiğini ve bu harekatı gerçekleştirebilecek bir güç oluşturduğunu göstermelidir.


The Times of Israel için Lazar Berman tarafından kaleme alınan bu analiz Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Analizde yer alan ifadeler Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum