Analiz | Yahudilerin 'kızıl inek' konferansı ve Mescid-i Aksa

Analiz | Yahudilerin 'kızıl inek' konferansı ve Mescid-i Aksa

Yahudiler 27 Mart günü işgal altındaki Batı Şeria'da bir konferans düzenleyerek "kızıl ineğin" kurban edilmesini görüştü.

Daniel Hilton | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

İşgal altındaki Batı Şeria'da bir tepenin zirvesinde beş kızıl Angus ineği samanları hüzünle çiğniyor. Etraflarında bir grup İsrailli beklentiyle onları izliyor.

Eğer her şey planlandığı gibi giderse, bu inekler bildiğimiz dünyanın sonu anlamına gelebilir.

Yahudi geleneğine göre, Kudüs'te Üçüncü Tapınak'ın inşa edilmesini sağlayacak ayinsel arınma için kusursuz bir kızıl ineğin küllerine ihtiyaç var.

Radikal Yahudi gruplara göre bu tapınak, Kudüs'ün Eski Şehri'nde Tapınak Tepesi olarak bilinen ve bugün Aksa Mescidi ile Kubbetu's Sahra'nın bulunduğu yükseltilmiş alanda inşa edilmek zorunda. Bazıları bunun Mesih'in gelişini müjdeleyeceğine inanıyor.

Çarşamba günü onlarca İsrailli, Filistin'in Nablus kenti yakınlarındaki yasa dışı bir İsrail yerleşimi olan Shilo'nun eteklerinde, ineklerin dini önemini ve zorunluluğunu tartışmak ve onlara göz atmak için bir konferansta bir araya geldi.

Yerine oturmaya hazırlanan 38 yaşındaki İsrailli yerleşimci Chaim Middle East Eye'a "Bu Yahudi tarihi için yeni bir an" dedi.

Konferansı düzenleyen Kudüs merkezli Tapınak Enstitüsü önderliğindeki Üçüncü Tapınak topluluğu üyeleri yıllardır Tevrat'ta arınma için kullanılanların tanımına uyan bir kızıl inek arıyorlardı.

Kusursuz ineklerde tek bir leke, tek bir beyaz ya da siyah kıl bulunmamalı. Asla boyunduruk altına alınmamış ve çalıştırılmamış olmalılar.

Mitzpe Yericho yerleşiminden 71 yaşındaki Yahuda Singer, kızıl ineklerle ilgili bir eserin çevirmeni ve "Bu inekler Teksas'tan getirildi ve saflıklarını korumak için özel koşullarda yetiştirildi" diyor.

inek-israil.jpg
İnekleri inceleyen Yahudiler

Singer'in 69 yaşındaki eşi Edna, "İneklerin üzerine biri bile yaslanamaz." şeklinde konuşuyor. "Sadece ceketinizi sırtlarına koyarak bile onları murdar hale getirebilirsiniz."

Mükemmel bir kızıl inek 2000 yıldır görülmedi. Romalıların Tapınak Dağı'nın tepesinde yer aldığına inanılan İkinci Yahudi Tapınağı'nı MS 70 yılında yıkmasından bu yana mükemmel bir kızıl ineğe rastlanmadı.

Bu yüzden bazı Yahudi aktivistler, Üçüncü Tapınağın inşasının İsa'nın ikinci gelişini ve Armageddon'u tetikleyeceğine inanan ABD'li Evanjelik Hıristiyanlarla birlikte kendi ineklerini yetiştirmeye karar verdiler.

2022 yılında bu gelecek vaat eden genç ineklerden beşi, Teksas'taki bir çiftlikten İsrail'e büyük bir tantanayla geldi. Şimdi onları bir arkeoloji parkında, İncil kalıntılarından ve çiçek açan lavanta çalılarından yüksek bir çelik ağılla ayrılmış olarak bulabilirsiniz.

Kızıl inek konferansı birçok açıdan diğerlerine benziyordu. Hahamlar ve din bilginleri Tevrat'ın ayrıntılarına girdiler. Kalabalıktan birkaç kişi loş ışıklar altında hafifçe uyukladı.

Diğer açılardan ise benzersizdi. İlk iki konuşmacı omuzlarına asılı saldırı tüfekleriyle kürsüde duruyordu.

Antik Shiloh arkeolojik alanının başkanı Kobi Mamo açılış konuşmasında "Hizbullah bu etkinlikten haberdar oldu ve Telegram'da bunun hakkında konuşuyor" dedi.

"Hamursuz Bayramı için hazırlanılıyor"

Üçüncü Tapınak grubu Uvne Jerusalem'den Haham Yitzchak Mamo daha önce Christian Broadcasting Network'e yaptığı açıklamada bu yıl Nisan ayının sonlarına denk gelen Hamursuz Bayramı için bir tören planlandığını söylemişti.

Gazze'de İsrail'e karşı savaşan Filistinli hareket Hamas, bu ineklerle ilgili endişelerini dile getirmişti.

Kasım ayında Hamas liderliği ile temas halinde olan üst düzey bir Filistinli kaynak MEE'ye, grubun Mescid-i Aksa'da kalıcı bir Yahudi varlığını güvence altına alma çabalarını yakından izlediğini söyledi.

"Geriye kalan tek şey ABD'den ithal ettikleri kızıl ineklerin kesilmesi. Eğer bunu yaparlarsa, bu Üçüncü Tapınağın yeniden inşa edileceğinin işaretidir" dedi.

Ocak ayında Hamas'ın askeri kanadının sözcüsü Ebu Ubeyde, grubun 7 Ekim'de Gazze Şeridi yakınlarındaki İsrail topluluklarına yönelik saldırısının 100. günü sebebiyle bir konuşma yapmıştı.

Konuşmasında Hamas'ın İsrail'e saldırma kararı ile Üçüncü Tapınak aktivistlerinin inek ithal etmesi arasında doğrudan bir bağlantı kurarak bunun "bütün bir milletin duygularına karşı bir saldırı olduğunu" söylemişti.

"Tek istediğimiz küçük bir sunak"

Los Angeles'tan gelen ve isminin sadece ilk ismiyle anılmasını isteyen 19 yaşındaki Yeşiva öğrencisi Yaakov, inekleri bizzat görme şansı elde etmek için Shilo'ya gitti.

MEE'ye verdiği demeçte, "Hayatım boyunca kızıl inekler ve Birinci ve İkinci Tapınak hakkında bir şeyler duydum, bu yüzden bugün bir tane görme fırsatı bulduğum için gerçekten heyecanlıyım" dedi.

Yaakov, El Aksa'nın bulunduğu yerde bir Üçüncü Tapınak inşa edilmesi olasılığının tartışmalı olduğunu anlıyor, "ama öyle olması gerektiğini düşünmüyorum." diyor:

"Orada bir zamanlar bir kilise vardı, sonra cami oldu. Aslında bir Yahudi tapınağıydı, dolayısıyla yine öyle olmalı. Bunun şiddet içermesi gerekmiyor."

Üçüncü Tapınak hareketinin uzun süredir üyesi olan Boruch Fishman, MEE'ye kızıl inek kesmekle Üçüncü Tapınak'ı inşa etmek arasında uzun bir yol olduğunu belirtti.

İnşaata başlanmadan önce çözülmesi gereken 13 sorun sıraladı. Buna İsrail parlamentosu Knesset'in böyle bir planı yasallaştırmasını sağlamak da dahil. "İşte bu noktada siyasi açıdan yardımcı olabilirim." dedi Fishman.

İsrail 1967'de Doğu Kudüs'ü işgal ettiğinden beri, İsrail hükümeti Yahudilerin Mescid-i Aksa'nın avlularında ibadet etmeleri ve bulunmaları konusunda Osmanlı döneminden kalma katı kısıtlamaları sürdürüyor.

Kudüs Hahambaşılığı da 1921'den bu yana El Aksa'ya girişleri yasakladı ve Yahudilerin "ritüel olarak temiz" olmadıkça buraya girmelerinin yasak olduğuna hükmediyor ki bu da kızıl ineğin külü olmadan mümkün değil.

Yine de İsrail siyaseti ve toplumu dini sağa doğru kaydıkça, bazı Yahudi İsraillilerin -çoğunlukla yerleşimcilerin- silahlı koruma altında bölgeyi düzenli olarak ziyaret etmelerine izin verildi.

Üçüncü Tapınak cemaati, Shilo'nun kırmızı ineklerinin kesilmesiyle Yahudilerin arınacağını ve böylece caminin avlularında ayin ve ibadet yapabileceklerini umuyor. Bar Ilan Üniversitesi'nden bir profesörün yaptığı araştırmaya göre bir ineğin küllerinden 660 milyar kişinin arınması için yeterli arınma suyu elde edilebiliyor.

Fishman, El Aksa'yı yöneten Ürdün yönetimindeki İslami vakfı kastederek, "Ana sorunlardan biri Vakıf" diyor. "Vakıf Ürdün'den çok para alıyor ve bundan vazgeçmek istediklerini sanmıyorum."

Fishman'a göre Tapınak Tepesi'nde Yahudi varlığını güvence altına almak için küçük adımlar atılması gerekiyor. "Müslüman toplumu şu anda çok acı çekiyor ve duyarlı olmamız gerekiyor" dedi. "Tek istediğimiz küçük bir sunak."

Bazı Üçüncü Tapınak aktivistleri ve hahamlar daha önce Hamursuz Bayramı'nda El Aksa'nın avlularında kurban töreni yapmak istemiş, ancak İsrail askerleri tarafından geri çevrilmişlerdi.

Fishman, "Belki de Vakıf, adakların toplanmasına yardımcı olmaya ve bu şekilde para toplamaya ikna edilebilir." dedi.

"Elbette herkes kurban edecek bir şeyle gelemez, ortalık kan gölüne döner. Ancak vakfın kamuoyu önünde söyledikleri ile özelde söyledikleri arasında bir fark olduğuna ve vakfın ikna edilebileceğine inanıyorum."

Buna karşılık Vakıf sözcüsü Firas ed Debs MEE'ye şunları söyledi:

"Konferanslarında ne istiyorlarsa söylesinler. Vakıf, açıklamalarında her zaman Mescid-i Aksa'nın sadece Müslümanlar için olduğu ve ortaklık ya da bölünmeyi kabul etmediği yönündeki kesin görüşünü vurgulamaktadır. Resmi olmadıkları sürece bu konferanslarda konuşulanların hiçbir değeri yoktur."

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.