PYD-YPG Kayıplarının Analizi (İnfografik)

PYD-YPG Kayıplarının Analizi (İnfografik)

PYD'nin açıkladığı rakamlara göre, Ocak 2013 ve Ocak 2016 arasındaki YPG kayıplarının yüzde 49.24’ü Türkiye vatandaşı savaşçılardan oluşuyor.

Suriye'nin kuzeyinde büyük oranda etkinlik kuran PYD'nin silahlı kolu YPG içerisinde 17 ülkeden savaşçı bulunuyor. YPG'ye en fazla katılımın olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. PYD Medya Ofisinin resmi olarak açıkladığı ölü sayısı da bu bilgiyi doğrular nitelikte. Buna göre son üç yıl içerisinde YPG saflarında savaşırken ölenlerin yüzde 49'u Türkiye vatandaşlarından oluşuyor. Bu, YPG'nin Suriye vatandaşı savaşçılarından daha yüksek bir oran.

YPG’nin verdiği kayıpları gösteren veriler PKK bağlantılı uluslararası grupların birbirleriyle olan bağlantılarına da işaret ediyor. Atlantik Konseyi’nin derlediği verilere göre Ocak 2013 ve Ocak 2016 arasında YPG’nin beyan ettiği ölü sayısının yüzde 49.24’ü Türkiye’deki Kürtlerden oluşuyor. YPG’nin açıklamalarına göre Ocak 2013’ten beri 359 Türk vatandaşı, 323 Suriyeli, 32 İranlı, 7 Iraklı, 2 Avustralyalı, 2 Azeri ve birer İngiliz, Alman, Yunan ve Amerikalı çatışmalarda öldü. Ancak ölü sayılarının PYD kaynaklı olması verilerin güvenilirliği konusunda şüphe uyandırıyor.



Atlantic Council, PYD Medya Ofisinin açıkladığı ölü sayılarını derledi.  [İnfografik: Mepa News]

Atlantic Council'in derlediği veriler aynı zamanda YPG’nin gerçekleştirdiği birçok saldırıyı da ışık tutuyor. Eylül 2014’te Kobani için Resulayn çevresinde Nusra cephesine karşı başlattığı saldırı, IŞİD’in de facto başkenti Rakka yakınlarındaki Ayn İsa kasabasına ve Fırat nehrine düzenlediği saldırıların kayıtları bulunuyor. Verilere göre Kobani savaşı, YPG’nin toplam kayıplarının yüzde 38.95’inden ve 2013-1016 yılları arasında Türkiyeli Kürtlerin yüzde 44.4’ünün öldürülmesinden sorumlu.

Türkiye'den 8 bin 500 Kişi YPG'ye Katıldı

Türk İstihbaratı tarafından hazırlanan rapora göre, 4 bin 500’ün üzerinde Türk vatandaşı, PYD saflarına katıldı. Bunların büyük çoğunluğunu PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerinin oluşturduğu belirtilen raporda, “Suriye’ye geçenler arasında bölgedeki (Doğu ve Güneydoğu) işadamları, siyasetçiler (HDP-DTP), belediyedeki üst düzey yöneticilerin çocukları ile her kesimden kişiler bulunduğu görülmektedir” denildi. Ayrıca PKK'nın dağ kadrosunda 4 bin kişinin de YPG saflarına katıldığı belirtildi. Buna göre PYD'nin silahlı kanadı YPG içerisinde 8 bin 500 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bulunuyor.

173 YPG'li Türkiye'de Defnedildi

Aynı rapora göre, YPG için savaşan Türk vatandaşı 690 kişinin çatışmalarda yaralandığı ve söz konusu bu kişilerin Türkiye’ye getirilerek bölgedeki farklı il ve hastanelerde tedavi edildiği de belirtilerek, bu kişilerden tedavisi tamamlanan ve PKK-PYD terör örgütüyle bağlantısı olduğu tespit edilenlerin sorgulandığı, 100’e yakın kişinin tutuklandığı, diğerleri için ise yargılama sürecinin devam ettiği kaydedildi. Kobani savaşının yaşandığı dönemde YPG saflarında savaşan 173 Türk vatandaşının çatışmalarda hayatını kaybettiği ve Türkiye’ye getirilerek defnedildiği ifade edildi.

17 Ülkeden Savaşçı Var

Başta ABD, Almanya ve İngiltere olmak üzere 17 ülke vatandaşının Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek PYD saflarında savaştığı istihbarat raporlarına yansıdı. Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından sonra 2 sınır kapısında kontrolü bulunan PYD, şuanda Suriye ile Türkiye arasındaki 13 sınır kapısından 6’sında denetimi sağladı. PYD, Islahiye-Meydani Ekbez, Mürşitpınar-Ayn El Arap (Kobani), Ceylanpınar-Resulayn, Şenyurt-Derbesye, Cizre-Andivar ve son olarak Akçakale-Tel-Abyad sınır kapılarının Suriye tarafında tamamen kontrolü sağladı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.