CIA'in İnsansız Uçak Saldırıları Neden Azaldı? 

CIA'in İnsansız Uçak Saldırıları Neden Azaldı? 

ABD Başkanı Barack Obama, "İstihbarat teşkilatlarının paramiliter bir güce dönüşmesini istemiyorum." demişti.

Son dönemde CIA'in insansız uçak (drone) saldırılarında hatırı sayılır bir azalma görülüyor. Bu saldırılarda neden azalma yaşandığı yönündeki soruya çeşitli cevaplar veriliyor. Ancak bu cevaplardan en geçerli olanı CIA'in artık insansız uçak saldırıları misyonunu Pentagon'a devrettiği. Elbette, El Kaide liderlerinin Pakistan'daki Veziristan bölgesini büyük oranda terkederek Afganistan'a çekildikleri ve çok sayıda El Kaide liderinin zaten hedef alınmış olması saldırıların azalmasında bir etken. Ancak bu tek etken değil. Son dönemde Obama yönetimi insansız uçak saldırıları programını CIA'den alarak Pentagon'a devretti. Bilindiği gibi, CIA sadece 2010 yılında Pakistan'da 118 insansız uçak saldırısı düzenlemişti.

Pakistan yönetimi ABD'nin topraklarında gerçekleştirdiği drone saldırılarına destek veriyor ancak bu saldırıların kendi izinleri dahilinde gerçekleştirildiğini gizleme eğilimi gösteriyor. Zaman zaman Pakistan yönetimi, ABD tarafından düzenlenen drone saldırılarını kınayan açıklamalarda bulunuyor ve bazı basit yaptırımlar ile halkın tepkisi absorbe etmeye yönelik bir süreç yürütüyor. Oysa Veziristan bölgesinde yaşanan insansız uçak saldırıları, Pakistan izni ile gerçekleştiriliyor. Hatta kamuoyunda bilinen ancak aynı zamanda bilindiği kadar da gizli tutulma eğiliminde olunan bir anlaşma gereği, CIA üyelerinin Pakistan'ın belirli bölgelerinde operasyon yapma ve seyahat etme izni de verilmiş durumda. Ancak CIA de Pakistan ile görünür bir anlaşma yapılmamasından fayda sağlıyor. Bugüne kadar CIA tarafından yapılan saldırıların pek çoğunda çok fazla sivil yaşamını yitirdi. Ancak bir istihbarat kurumunun yürüttüğü operasyonlar ABD'nin uluslararası alanda zor durumda kalmasını engellemiş oluyor. Görünen o ki, Pakistan-Afganistan hattında insansız hava araçları ile yaşanan sivil kayıpları kimin yaptığı hem biliniyor hem de bilinmemiş oluyor. 

Pentagon 2016 yılında en fazla 7 insansız uçak saldırısı düzenledi ve bu 2007 yılından beri ABD tarafından gerçekleştirilen insansız uçak saldırıları arasında gerçekleşen en düşük oran. ABD Başkanı Barack Obama, Chicago'da Nisan ayında yaptığı bir açıklamada, "İstihbarat teşkilatlarının paramiliter bir güce dönüşmesini istemiyorum. Bu onların da görevi değil. İnsansız uçak saldırılarını savunma bakanlığı yapmalıdır." demişti. Obama yönetimi yakında kendi iktidarı döneminde düzenlenen bütün drone saldırılarında kaç sivilin ve kaç savaşçının öldüğü, hangi periyotlarda hangi saldırıların yapıldığı konusunda geniş bir rapor sunmaya hazırlanıyor. Drone saldırılarındaki azalma da işte bu raporların yayınlanması sürecinden hemen önce yaşanıyor. CIA bununla birlikte Yemen hattında saldırılarını devam ettiriyor. Ancak Yemen'de de yakın bir dönemde Savunma Bakanlığı'nın drone saldırılarını yöneteceği bildiriliyor. Bununla birlikte drone saldırılarında yaşanan azalma, sadece CIA'in insansız uçak filosunun azaltılmasıyla ilgili değil. CIA'in drone saldırılarını yöneten biriminin lideri, artık o görevi devam ettirmiyor. Michael D’Andrea, uzun bir süre drone saldırıları programını yönetmişti. Ancak yakın bir dönemde görevini, Chris Wood'a teslim etti. Bu da insansız uçak saldırılarında yaşanan değişime işaret ediyor. Bilindiği gibi, D’Andrea döneminde CIA, Afganistan-Pakistan sınırında El Kaide tarafından esir alınan bir ABD ve bir İtalyan vatandaşının da bulunduğu bir bölgeyi bombalamış ancak bu bölgede esirlerin bulunduğundan haberi olmadığını iddia etmişti. Bununla birlikte CIA'in bir pazarlık yürütmek yerine, kendi insanını -veya kendi ajanını- bilinçli olarak hedef aldığı da o dönemde tartışılmıştı. 

Kaynak: Mepa News ve The Washington Post

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.