Arap ve İslam ülkelerinden İsrail'e 'etkili yaptırım' çağrısı

Arap ve İslam ülkelerinden İsrail'e 'etkili yaptırım' çağrısı

Yetkililer ayrıca Batı'da Filistin yanlısı göstericilere karşı alınan tedbirlere ilişkin endişelerini de dile getirdi.

Pazar günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya gelen Arap ve İslam ülkeleri yöneticileri, Filistinlilere karşı işlediği "savaş suçları" nedeniyle uluslararası toplumu İsrail'e "etkili yaptırımlar" uygulamaya çağırdı.

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Arap-İslam Ortak Olağanüstü Zirvesi tarafından Gazze'deki savaşı görüşmek üzere görevlendirilen Bakanlar Komitesi toplantısına başkanlık etti.

Toplantıya Ürdün, Mısır ve Türkiye dışişleri bakanlarının yanı sıra Katar, Filistin Yönetimi ve İslam İşbirliği Teşkilatı yetkilileri katıldı.

Suudi Dışişleri Bakanlığı'na göre yetkililer uluslararası toplumu İsrail'e "etkili yaptırımlar" uygulamaya çağırdı ve ülkeye silah ihracatının durdurulması gibi önlemlerin alınmasını savundu.

İsrail'i hem Gazze'de hem de Batı Şeria'da uluslararası hukuku ihlal etmek ve "savaş suçu" işlemekle suçlayan yetkililer, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah şehrini uzun süredir korkulan işgaline de karşı durduklarını ifade ettiler.

Suudi Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre yetkililer "İsrailli yetkililerin bu suçlardan sorumlu tutulması için uluslararası hukuk araçlarının harekete geçirilmesi ve yerleşimci terörizminin durdurulması ve buna karşı net ve kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiğini de vurguladılar."

Görüşmelerde "iki devletli çözümü" ilerletmenin yolları ele alınırken Filistinlilerin atalarından kalan topraklardan sürülmesine yönelik her türlü girişim de reddedildi.

Yetkililer ayrıca Batı'da Filistin yanlısı göstericilere karşı alınan tedbirlere ilişkin endişelerini de dile getirdi.

Pazar günkü görüşmeler Prens Faysal'ın Gazze'deki savaşı görüşmek üzere Riyad'da altılı Arap bakanlar grubunun toplantısına başkanlık etmesinden bir gün sonra gerçekleşti.

Kaynak: Mepa News, Al Arabiya

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.