AstraZeneca COVID-19 aşısının kan pıhtılaşması dahil yan etkilere neden olduğunu kabul etti

AstraZeneca COVID-19 aşısının kan pıhtılaşması dahil yan etkilere neden olduğunu kabul etti

Dünya Sağlık Örgütü de daha önce Covishield'in bu tür yan etkileri olabileceğini söylemişti.

COVID-19'a karşı Covishield aşısını geliştiren ilaç şirketi AstraZeneca, mahkeme belgelerinde ilk kez aşısının ölümcül kan pıhtıları ve düşük trombosit sayısı da dahil olmak üzere nadir yan etkilere neden olabileceğini kabul etti.

İngiltere'de şirket aleyhine açılan ve yaklaşık 50 mağdur için 100 milyon sterline yakın tazminat talep edilen bir davada, Covishield'in ölümlere ve ağır yaralanmalara yol açtığı savunuldu.

Telegraph'ın haberine göre, şirket Şubat ayında mahkeme belgelerinde şunları söyledi: "[AstraZeneca] aşısının çok nadir durumlarda toksik şoka (TST) neden olabileceği kabul edilmektedir. Nedensel mekanizma bilinmemektedir."

Trombositopeni Sendromlu Tromboz, kan pıhtısı oluşumu ve kan dolaşımında düşük trombosit sayısı ile kendini gösteren bir durumdur.

"Ayrıca, TTS [AstraZeneca] aşısının (veya herhangi bir aşının) yokluğunda da ortaya çıkabilir. Her bir vakada nedenselliğin belirlenmesi uzman kanıtına bağlı olacaktır" denildi.

Mağdurlardan biri, aşı nedeniyle kan pıhtısı oluştuğunu, bunun da kalıcı beyin hasarına yol açtığını ve çalışmaya devam etmesini engellediğini ifade etti.

Aşı, aralarında Hindistan ve Birleşik Krallık'ın da bulunduğu 150'den fazla ülkede COVID-19'a karşı önlem amacıyla uygulandı.

Covishield, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi ile işbirliği içinde AstraZeneca tarafından geliştirildi ve Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretildi.

Dünya Sağlık Örgütü de daha önce Covishield'in bu tür yan etkileri olabileceğini söylemişti.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü, aşılamanın COVID-19 enfeksiyonlarını önlemedeki faydasının "risklerden çok daha ağır bastığını" ifade etmiştir.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.