Avrupa Birliği'nde iflaslar zirveye yükseldi

Avrupa Birliği'nde iflaslar zirveye yükseldi

Avrupa'da Nisan-Haziran döneminde tasfiye edilen işyeri sayısı, ilk çeyreğe kıyasla yüzde 8 artarak, son altı çeyrektir devam eden yükselişini sürdürdü.

Avrupa Birliği'nde bu yılın ikinci çeyreğinde konaklama ve gıda gibi hizmet sektörlerinde iflaslar, 2015 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'a göre, Nisan-Haziran döneminde tasfiye edilen işyeri sayısı, ilk çeyreğe göre yüzde 8 artarak, son altı çeyrektir devam eden yükselişini sürdürdü.

Yeni iş yeri tescili de azaldı, ancak 2015-2022 dönemine göre daha yüksek seviyede gerçekleşti.

İflaslar konaklama ve gıda hizmet şirketlerinde en yüksek

İflas eğilimi ekonominin bütün sektörlerinde görülürken, konaklama ve gıda hizmet sektörü yüzde 24'lük artışla en çok etkilenen sektör oldu.

Ulaşım ve depolama sektörlerindeki şirket iflasları ise bu çeyrekte yüzde 15 artarken, eğitim, sağlık ve sosyal faaliyetlerde iflas oranındaki artış yüzde 10 olarak gerçekleşti.

İflas ettiğini ilan eden şirket sayısının da pandemi öncesi döneme göre yüksek olduğu görüldü. Bu durumun istisnası sanayi ve inşaat sektörü oldu. Bu iki sektör 2019'un dördüncü çeyreğinde sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 3'lük düşüş göstermişti.

Ticari alacak sigortası şirketi Allianz Trade, 2023 yılı Küresel İflas Raporu'nda dünya çapında iflasların yüzde 21 artacağını öngörmüştü. 

Avrupa'da iflas sayısı tahmininde bulunan rapor, 2023'te Fransa'da yıllık yüzde 41 artışla, 59 bin, İngiltere'de yüzde 16 artışla 28 bin 500, Almanya'da yüzde 22 ile 17 bin 800,  İtalya'da ise yüzde 24 artışla 900 iflasın beklendiğini belirtmişti. Raporda Türkiye'de iflasların 2023'te yüzde 50 aratabileceği tahmini yer almıştı.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.