Avrupa ülkeleri sığınmacılara yönelik taahhütlerini karşılamıyor

Avrupa ülkeleri sığınmacılara yönelik taahhütlerini karşılamıyor

Avrupa Birliği’nin (AB) sığınmacıları ülkelere dağıtma projesi çerçevesinde yılda 8 bin olarak koyduğu hedefe rağmen, üye ülkeler şu ana kadar 7 ayda 435 kişiye kapılarını açtı.

AB Komisyonu’nun bir sözcüsü, euronews’e yaptığı açıklamada sadece Kıbrıs Rum Kesimi ve İtalya’ya ulaşan sığınmacıların anlaşmaya taraf diğer ülkelere aktarıldığını bildirdi.

Sözcünün, Almanya ve Fransa’nın özellikle önemli sayıda taahhütte bulunduğunu belirtmesine rağmen, yerleştirilen sığınmacı sayısı ilk 7 ay içinde 8 binin çok uzağında kaldı.

Gönüllü Dayanışma Mekanizması nedir?

Geçen yıl haziran ayında Fransa’nın girişimi ve toplam 19 AB üyesiyle birlikte Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre’nin de katılımıyla birlikte Gönüllü Dayanışma Mekanizması (Voluntary Solidarity Mechanism VSM) oluşturulmuştu.

Avusturya, Danimarka, Polonya ve Macaristan buna dahil olmayı reddetti.

Bu mekanizma daha çok düzensiz göçmen alan güney ülkelerinin, sığınma için başvuranları diğer ülkelere gönüllülük esasına göre transferine olanak sağlıyor.

Yine bu plan çerçevesinde 2022 haziran ve haziran 2023 tarihleri arasında Akdeniz’den gelecek 8 bin sığınmacının anlaşmaya taraf bir ülkeye yerleştirilmesi hedefleniyor.

Hint, Fas ve Türk vatandaşlarının alınmayacağı belirtilen anlaşmada, öncelikle “savunmasız” kişiler bu projeye kabul ediliyor.

Mekanizma çerçevesinde sığınmacılarını dağıtımı konusunda ülkelerin nüfusu, gayri safi yurt içi mili hasılası ve siyasi tercihleri özellikle kriter olarak alınıyor.

Mekanizmaya göre, taraf ülkeler ya sığınmacı alarak, ya da alanlara maddi destek sağlayarak hükümlülüklerine yerine getirmelerin öngörülüyor.

Buna göre, anlaşma yürürlüğe 7 ay önce girmesine rağmen 22 ülkeden sadece 13’ü buna iştirak etti ve sadece toplam da 435 sığınmacı kabul etti, diğerleri ise mali yardımda bulunma yolunu tercih etti.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.