Avrupa'da enerji problemi siyasi krizlere mi yol açacak?

Avrupa'da enerji problemi siyasi krizlere mi yol açacak?

Doğalgazda çok yüksek oranlarda dışa bağımlı olan Avrupa Birliği'nde arz ve talep dengesinin bozulması kaynaklı büyük bir doğalgaz ve elektrik krizi çıkabileceği belirtiliyor.

Avrupa basınında sık sık Avrupa'nın doğalgaz başta olmak üzere bir enerji krizinin eşiğinde olduğunun işlenmesi dikkat çekiyor.

Avrupa'nın doğalgazda Rusya'ya bağımlılığı nedeniyle Rusya'nın dilediği gibi fiyat belirlemesi eleştirilirken, artan doğalgaz talebine rağmen Rusya ve diğer kaynaklardan doğalgaz arzının artmamasının fahiş fiyat artışlarına neden olabileceği belirtiliyor.

Doğalgaza en bağımlı bölge

Avrupa elektrik tüketiminde dünyanın doğalgaza en bağımlı bölgesi olduğundan doğalgaz alanında yaşanan bir kriz ve fahiş fiyat artışının elektrik krizine de dönüşebileceği belirtiliyor.

Avrupa'da bazı ülkeler doğalgaz kaynakları ve Avrupa Birliği'nin kararlarında ağırlıkları olmadığından bu krizi sessizce beklerlerken, Avrupa'nın en çok doğalgaz rezervine sahip olan ülkesi Hollanda, Groningen doğalgaz sahasında üretim kapasitesini artırmayı düşünüyor.

Hollanda krize yol açabilir

Daha önce Hollanda Avrupa'nın en büyük doğalgaz rezerv sahası olan Groningen doğalgaz sahasında üretimin çok maliyetli olduğunu belirterek burada üretime son vereceğini açıklamıştı. Fakat doğalgaz fiyatlarının artışı üzerine Hollanda'nın yüksek maliyeti göze alarak bu sahada üretimi tam kapasiteye çıkarabileceği ve diğer Avrupa ülkelerine de ihracatı hedeflediği belirtiliyor.

Hollanda'nın doğalgaz üretimini artırıp diğer Avrupa ülkelerine doğalgaz ihracatına yönelmesinin de Avrupa'yı yeni bir iç krizle karşı karşıya bırakabileceği belirtiliyor.

Diğer Avrupa ülkelerinin Hollanda'nın doğalgaz fiyatlarını ucuz tutmasını istemesi, Hollanda'nın ise Groningen sahasında üretim yapmanın yüksek maliyeti nedeniyle Rusya'nın Avrupa Birliği'ne doğalgaz ihracı fiyatından daha düşük fiyatı kabullenmemesi bekleniyor.

Bu muhtemel gerginliğin de Avrupa'da birlik ruhuna darbe vuracağı tahmin ediliyor.

Türkiye nasıl etkilenecek?

Küresel çapta doğalgaz fiyatlarındaki artışın, doğalgazda dışarıya bağımlı olan Türkiye'de de yüksek döviz sorunuyla da birleşerek yüksek oranlarda doğalgaz zamlarına yol açabileceği belirtiliyor.

Türkiye'de de Avrupa'daki kadar olmasa da elektrik üretiminde doğalgazın önemli bir yeri olduğundan doğalgaz fiyatlarındaki artışın elektrik fiyatlarını da yukarı çekmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.