Batı Afrika çöllerinde Fransa'ya karşı savaşıyorlar

Batı Afrika çöllerinde Fransa'ya karşı savaşıyorlar

Mali'nin çöl bölgesini merkez edinen cihat yanlılarının hedefinde, Fransız ordusu ve müttefiki askerler var.

Batı Afrika ve Sahil bölgesinde faaliyet gösteren İslam’a ve Müslümanlara Destek Cemaati (İMDC), kendisine bağlı medya kanalları aracılığıyla yeni bir video servis etti. Görüntülerin drone ve GoPro kamera ile kayda alınmış olması dikkat çekti.

Üst düzey bir prodüksüyon ürünü olan videoda grubun eğitim kampları ve düzenlediği saldırılardan görüntüler yer aldı. 

Servis edilen videonun giriş kısmı:

Video, El Kaide lideri Dr. Eymen ez Zevahiri'nin Kuzey Afrika ve Sahil bölgesinde Fransa askelerinin ve müttefik güçlerin hedef alınmasına yönelik tavsiyelerinin yer aldığı bir konuşma ile başlıyor. 

Mali'nin orta ve kuzey bölgesinde çekilen görüntülerin yer aldığı kayıtta iki eğitim kampı yer alıyor. 

Videonun ana odağında ise cihat yanlılarının düzenlediği çeşitli saldırılar var. 

3-005.jpg

Görüntülerine yer verilen ilk saldırı geçen sene Burkina Faso'da düzenlenen bir operasyona ait. Grup 2017 senesinde Fransa'nın müttefiki olan Burkina Faso askerlerine karşı 8 saldırı düzenlemişti. 

İkinci saldırı ise Mali'nin Gao şehrindeki havaalanında. BM gücü askerlerine karşı düzenlenen saldırıda bir Çinli asker öldürülmüştü. 

5-004.jpg

Video kaydında özellikle odaklanılan saldırı ise 27 Ocak'ta Timbuktu'da Mali hükümeti askerlerine karşı düzenlenen ve en az 14 kişinin öldüğü saldırı oldu. Operasyon sonucu üsteki tüm muhimmat cihat yanlısı savaşçıların eline geçmiş, İMDC saflarında ise 4 kişi ölmüştü. 

Savaş bölgeye yayıldı

İMDC, bölgedeki Fransız-Amerikan ve müttefik unsurlara karşı savaşan ve İslam devleti kurma amacı taşıyan dört silahlı grubun birleşmesi ile geçen sene kuruldu. Grup kuruluş bildirisinde El Kaide liderliği ve Afganistan Taliban hareketine bağlılığını bildirmişti. 

Fransa'nın 2013 yılında Mali'ye yönelik askeri müdahalesi, G5 sahil ülkeleri ve BM Barış gücü tarafından destekleniyor. El Kaide'nin savaşını bölgesel olarak sınırlandırmaması ve sınır ötesi operasyonlar ile müttefik güçleri hedef alması dikkat çekiyor. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.