Batı Afrika'da darbe yiyen Fransa gözünü Somali'ye mi dikti?

Batı Afrika'da darbe yiyen Fransa gözünü Somali'ye mi dikti?

Fransa'nın Batı Afrika'nın ardından Somali'de de etkinlik göstermeye çalıştığı ifade ediliyor.

Batı Afrika'da birbiri ardına gelen Rus yanlısı darbelerin ardından etkinliğini önemli ölçüde yitiren Fransa bu kez gözünü Somali'ye dikti.

Başta Batı ülkeleri olmak üzere birçok farklı devletin rekabet halinde olduğu Somali'de Fransa'nın da etkisini artırma arayışında olduğu kaydedildi.

Bölge kaynaklarının aktardığı raporlara göre, Fransa Somali'nin kuzeyindeki Somaliland bölgesinde etkinlik alanı inşa etme çabası içerisine girdi. Fransa'nın bu bölgedeki faaliyetlerini Secopex isimli Fransız paralı asker firması üzerinden kurguladığı dile getirildi.

Bu kapsamda, bir süredir iç gerilimlerle başı dertte olan Somaliland Cumhurbaşkanı Musa Bihi Abdi'nin Cibuti üzerinden Fransız güçleri bölgesine davet ettiği belirtildi. Bölge kaynakları, Musa Bihi'nin Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulle'den Fransa ile bağlantısını kurmasını istediğini ifade etti.

Secopex'in halihazırda Musa Bihi'ye Somaliland'daki isyan hareketlerini bastırmak için yardımcı olduğu belirtildi.

2003 yılında kurulduğu ifade edilen Secopex hakkında oldukça az bilgi bulunuyor. Afrika'nın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösterdiği bilinen paralı asker oluşumunun kurucu lideri Pierre Marziali, 2011 yılında Libya'nın Bingazi kentindeki bir çatışmada öldürülmüştü.

Secopex'in halen faaliyet gösterdiği bilinse de 2014 yılından bu yana internet sitelerine erişim yok. O dönemde firmanın internet sitesinde 2 bin mensuplarının bulunduğu ve Fransızların yanı sıra diğer milliyetlerden de askerlerin bünyelerinde faaliyet gösterdiği bilgileri yer alıyordu. Secopex mensuplarının yüzde 90'ının asker kökenli olduğu biliniyor.

secopex.jpg

Firmanın 2014 yılından bu yana erişime kapalı olan internet sitesinden bir ekran görüntüsü

Secopex'in danışmanlık, koruma, konvoylara eskortluk, petrol platformlarının ve stratejik merkezlerin korunması, güvenlik görevlisi yetiştirilmesi gibi alanlarda faaliyet gösterdiği belirtiliyordu.

Firma aynı zamanda devletlerin ordularının, cumhurbaşkanlığı muhafızlarının ve Afrika'daki çok uluslu askeri misyonların eğitilmesi gibi alanlarda da faaldi.

Fransa'nın Afrika'da faaliyet gösteren CorpGuard ve Agemira gibi çeşitli paralı asker firmaları da bulunuyor.

Fransız Secopex'in kurucusu Marziali, 2010 yılında verdiği bir röportajda Fransa'nın devlete bağlı askeri personelin sayısını ve savunma bütçesini azalttığını belirtmiş, buna karşın Fransız paralı asker firmalarının önem kazanmaya başlayacağını vurgulamıştı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum