Beyrut patlaması soruşturmasında tutuklu kalmadı

Beyrut patlaması soruşturmasında tutuklu kalmadı

Lübnan Başsavcısı, 2020 yılında meydana gelen Beyrut Liman patlamasıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan tüm şüphelilerin serbest bırakılması talimatını verdi.

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda yaşanan patlamada 218 kişi hayatını kaybetmişti.

Başsavcı Gassan Uveydat'ın kararı, yıllardır sürüncemede kalan soruşturmaya vurulan bir başka "yargı darbesi" olarak değerlendirildi.

Siyasi saiklerle sekteye uğradığı belirtilen soruşturmanın, yolsuzluğun yanı sıra kötü yönetimle çalkalanan ve Lübnan'ı ekonomik çöküşe sürüklemekle suçlanan yönetici sınıf arasında derin bölünmelere neden olacağı belirtiliyor.

Karar, Yargıç Bitar'ın aralarında başsavcının yanı sıra siyasetçilerin yer aldığı kişilerin itirazları nedeniyle 13 ay boyunca durdurulan soruşturmasının pazartesi günü yeniden başlatılması adımının ardından geldi.

Ayrıca Uveydat'ın adımı, davaya bakan Yargıç Tarık Bitar'ın patlamayla ilgili soruşturmayı yeniden açma girişimine karşı iktidar çevrelerinin artan muhalefetine işaret ediyor.

Bitar, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Uveydat'ın tutukluları serbest bırakma kararının "yasa dışı" olduğunu bildirdi ve soruşturmayı tamamlayacağını dile getirdi.

Bitar'ın açıklamasında, "Başsavcı Uveydat, daha önce liman soruşturmasında kendisini suçlayan bir yargıcı çıkar çatışması nedeniyle suçlayamaz." sözleriyle tepki gösterildi.

Limanda meydana gelen patlamanın ardından gözaltına alınan 17 kişi tutuklu yargılanıyordu.

Gübre yapımında kullanılan yüzlerce ton patlayıcı amonyum nitratın Beyrut Limanı'nda infilak etmesi sonucu en az 218 kişi hayatını kaybetmişti.

Altı binden fazla kişinin yaralandığı olayda başkent Beyrut'un büyük kısmı hasar görmüş ve 300 bin kişinin de patlama nedeniyle yerinden olduğu açıklanmıştı.

Kaynak: Euronews

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.