Biden'la görüşen Erdoğan: AB'ye tam üyelik sürecini canlandırmak istiyoruz

Biden'la görüşen Erdoğan: AB'ye tam üyelik sürecini canlandırmak istiyoruz

ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye'nin AB’ye üyelik konusunda ilkeli ve dürüst olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’ye tam üyelik sürecini canlandırmak istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya’da yapılacak olan NATO zirvesi öncesi ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Ukrayna'nın NATO'daki konumu, İsveç'in NATO üyeliği ile F-16'ların teslimi başlıkları gündeme geldi.

Vilnius'taki zirvede yüz yüze de görüşecek iki liderin bu buluşması öncesi yapılan açıklamalarda ayrışılan noktalar da göze çarpıyor.

Biden, Washington’dan ayrılmadan önce CNN televizyonuna Pazar günü verdiği röportajda, İsveç’in NATO üyeliğinin önüne açılmasını sağlamak için Türkiye’nin F-16 isteğini yerine getirmeyi değerlendirdiğini söylemişti.

Biden, aynı başlıkta “Süreç devam ediyor, bitmiş bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu röportaj sonrası yapılan telefon görüşmesinde, Biden’a, Türkiye'nin F-16 talebinin İsveç'in üyeliğiyle ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Görüşmeye ilişkin öne çıkan başlıklardan biri de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik süreci ele alındığının vurgulanması oldu.

Erdoğan’ın bu görüşmede, Biden’dan, birlik ülkelerinin ve AB liderliğinin Türkiye'nin üyeliğine açık ve güçlü destek mesajı vermeleri konusunda destek istediği belirtiliyor.

Ukrayna’nın NATO’daki geleceği konusu

11 Temmuz Salı günü yapılacak olan zirve birçok başlığıyla dikkatle takip edilecek.

Bunlardan en önemlilerinden biri de Ukrayna’nın NATO’nun geleceğindeki konumu olacak.

Joe Biden, Ukrayna’nın Rusya ile savaş devam ederken birliğe alınmasının mümkün olmadığını söyledi.

CNN televizyonunda bu soruyu yanıtlayan Biden, “Ukrayna’yı NATO’ya almak, Rusya ile NATO savaşta anlamına gelir” dedi.

NATO’nun müşterek savunma hakkındaki beşinci maddesi, saldırıya uğrayan bir birlik üyesini toplu savunma iradesini kapsıyor.

Zelenskiy, 11-12 Temmuz’da yapılacak Vilnius NATO liderler zirvesi sırasında ülkesinin NATO üyeliği için açık bir mesajın verilmesini ve resmi davette bulunulmasını istiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy’i Türkiye’de ağırladığı görüşmeye ilişkin basın toplantısında yaptığı en dikkat çeken açıklamamalardan biri “Ukrayna’nın NATO üyeliğini hak ettiğine” ilişkin kısım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: BBC Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum