BM güçleri Kongo'dan çekiliyor

BM güçleri Kongo'dan çekiliyor

Birleşmiş Milletler'e bağlı barış güçlerinin Kongo'dan çekilmeye başladığı bildirildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) yirmi yılı aşkın süredir varlık gösteren Birleşmiş Milletler barışı koruma misyonu ülkedeki önemli üslerinden birini kapattı.

MONUSCO olarak da bilinen misyon, DKC hükümetinin talebi üzerine bu yıl Orta Afrika ülkesinden ayrılmaya hazırlanıyordu.

Askeri üs, MONUSCO Başkanı Bintou Keita ile DKC askeri ve hükümet yetkililerinin katıldığı bir törenle Bukavu şehri yakınlarındaki üssü kapattı.

Üs, yıl sonuna kadar kapatılması planlanan diğer üslerle birlikte orduya teslim edilecek.

Öte yandan, BM Sözcüsü Stephane Dujarric Perşembe günü New York'taki merkezinde verdiği brifingde, ülkede konuşlandırılan güçlerin büyük bir kısmını oluşturan Pakistanlı askerlerin 20 yılı aşkın görevlerinin ardından ülkeden ayrıldıklarını belirtti.

Dujarric şu ifadeleri kullandı:

"İlk konuşlandırıldıkları 2003 yılından bu yana Pakistan'dan 100 binden fazla barış gücü askeri Güney Kivu'da görev yaptı. Bunların arasında görev başında ölen 31 Pakistanlı asker de vardı ve bunlar Birleşmiş Milletler ve Kongo halkının hizmetindeydi."

Ruanda destekli M23 ve çok sayıda diğer silahlı grup, milyonlarca sivilin şiddete maruz kaldığı ve ülke içinde yerinden edildiği Kuzey Kivu, Güney Kivu ve Ituri eyaletleri de dahil olmak üzere ülkenin doğu bölgelerinde faaliyet gösteriyor.

DKC hükümeti BM güçlerinin sivilleri korumayı başaramadığını ifade ederek bu güçlerin ülkeden çekilmesini talep etmişti.

2 bin BM askerinin Nisan ayı sonuna kadar Güney Kivu'dan ayrılması ve BM güçlerinin 11 bin 500'e düşmesi planlanıyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.