Burkina Faso 'yıkıcı faaliyetler' nedeniyle üç Fransız diplomatı sınır dışı etti

Burkina Faso 'yıkıcı faaliyetler' nedeniyle üç Fransız diplomatı sınır dışı etti

Sivil toplum liderleriyle görüştükleri iddia edilen Gwenaelle Habouzit, Herve Fournier ve Guillaume Reisacher'in ülkeyi terk etmek için 48 saatleri var.

Reuters ve AFP haber ajansları tarafından görüntülenen bir dışişleri bakanlığı mektubuna göre Burkina Faso, üç Fransız diplomatı "yıkıcı faaliyetlerde bulunmakla" suçladı ve 48 saat içinde ülkeyi terk etmelerini emretti.

Burkina Faso yönetimi, Gwenaelle Habouzit, Herve Fournier ve Guillaume Reisacher olarak isimlerini verdiği sınır dışı edilen diplomatlara yönelik iddiaların ayrıntılarını vermedi.

Reuters'in konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberine göre diplomatların sınır dışı edilmelerinin nedeni sivil toplum liderleriyle yaptıkları toplantılar.

Fransa Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Fransa ile yıpranan bağlar

Burkina Faso'nun askeri yönetimi, Eylül 2022'de bir darbeyle iktidara geldiğinden bu yana eski sömürge gücü Fransa'dan uzaklaştı, Fransız askerlerini ülkeden kovdu, bazı Fransız medyasını askıya aldı ve Fransız yetkilileri defalarca casuslukla suçladı.

Le Monde gazetesine göre geçen yıl 1 Aralık'ta Burkinalı yetkililer başkent Ouagadougou'da diplomatik pasaport sahibi dört Fransız yetkiliyi gözaltına aldı ve casuslukla suçladı. Burkina Faso güvenlik kaynaklarına göre, Fransa'nın IT destek personeli olarak çalıştıklarını iddia ettiği yetkililer ev hapsinde tutuluyor.

Bir yıl önce, Aralık 2022'de Ouagadougou da bir Burkina Faso şirketinde çalışan iki Fransız uyruklu kişi casuslukla suçlanarak sınır dışı edilmişti.

Fransa ile ilişkileri kötüleşen Burkina Faso, silahlı gruplar, El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı silahlı grupları engellemek için mücadele ederken güvenlik yardımı için giderek daha fazla Rusya, Mali ve Nijer'e yöneliyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.