Bursa'da Suriyeli sığınmacılara yönelik hukuksuz sınır dışı girişimi

Bursa'da Suriyeli sığınmacılara yönelik hukuksuz sınır dışı girişimi

Bursa'da çok sayıda Suriyeli sığınmacının hukuksuz bir şekilde sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezlerine gönderildiği bildirildi.

Olay Nisan ayı sonlarında Bursa'daki bir basketbol sahasında Suriye uyruklu birkaç gencin görüntülerinin sosyal medyada yayınlanmasıyla başladı.

Videoda görünen 18 yaş üstü dört Suriyelinin "kemer kılıç" adlı bir kesici aletle oynadığı ifade ediliyordu.

Videonun gündem olmasının ardından söz konusu dört kişi 29 Nisan gecesi evlerinden gözaltına alınarak Bursa Acemler Asayiş Şube Hırsızlık Bürosu'na getirildi.

Davanın avukatlarından Avukat Kader Sevimli, burada müvekkillerine darp ve cebir uygulandığını, Türkçeleri yeterli olmamasına rağmen tercüman desteği sağlanmadan ifadeleri alınarak adliyeye sevk edildiklerini ifade etti.

Adliyedeki işlemlerinin ardından şahıslar hakkında sınır dışı işlemleri başlatıldı.

Aileleri de sınır dışı edilecek

Aynı gün saat 22.00 sularında söz konusu dört kişinin aileleri de gözaltına alındı. Bu esnada evde bulunan ve kendilerine misafirliğe gelen dayıları, anneanneleri, 3 aylık bir bebek ve 18 yaş altı çocuklar da dahil olmak üzere tüm aile fertleri Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Av. Sevimli, burada ailelere "çocuklarının işlediği fiilden kaynaklı olarak sorumlu tutulduklarının, Ankara'dan talimat geldiğinin ve haklarında idari işlem yapılacağının ifade edildiğini" kaydetti.

Aile fertleri saat 02:30'a kadar emniyette işlemleri halledildikten sonra Bursa Valiliği İl Göç İdaresine götürüldü. Avukatları bu saate kadar içeri alınmadı. Ardından 1 Mayıs günü söz konusu dört şahıs ve aileleri Şanlıurfa'ya gönderildi. Dört şahıs Şanlıurfa Geri Gönderme Merkezi'ne, aileleri ise Harran Geçici Barınma Merkezi'ne sevk edildi.

Av. Sevimli sürece ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Olayın hukuki boyutunu özetlemem gerekirse 18 yaşını doldurmuş, kendi eylem ve işlemlerini yönetebilme kabiliyetine haiz dört gencin eyleminden aileleri sorumlu tutulmakta. Keza savcılıkta bile söz konusu seri muhakeme usulüne tabi eylemin dört şahsın tamamı değil de ikisi tarafından işlendiğine kanaat getirilmiştir. Bununla birlikte suçların ve cezaların şahsiliği ilkesi söz konusudur. Şahısların Suriye uyruklu olmasından kaynaklı olarak ailelerini sorumlu tutmak evrensel hukuk ilkelerinin aleni bir şekilde ihaleni teşkil etmektedir."

Şanlıurfa'ya gönderilen 20'den fazla kişinin sınır dışı edilmesine yönelik işlemlerin devam ettiği belirtildi.

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum