Çin Dışişleri Bakanı üç haftadır kayıp

Çin Dışişleri Bakanı üç haftadır kayıp

Aralık 2022'de göreve getirilen Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, üç haftadır kamuoyu karşısına çıkmıyor.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang bir süredir ortalıkta görünmemesi bakanın nerede olduğuna dair tartışmalara yol açtı.

Pekin yönetiminin üst düzey görüşmelerinin planlandığı diplomatik takvime rağmen Qin, 3 haftadır kamuoyu karşısına çıkmıyor.

Qin en son 25 Haziran'da Rus, Vietnamlı ve Sri Lankalı mevkidaşlarıyla bir görüşme gerçekleştirdiğinde kamuoyunda görünmüştü.

O günden bu yana Çin Dışişleri Bakanı Qin, dikkat çekici bir şekilde yüksek profilli diplomatik temaslarda bulunmuyor.

Borrell ile görüşmeye de katılmadı

Qin'in 4 Temmuz'da Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşmesi gerekiyordu. Ancak AB yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, Çin'in yalnızca birkaç gün önce herhangi bir neden gerekçe göstermeden görüşmeleri iptal ettiğini duyurmuştu.

Bakan Qin daha sonra ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve ABD iklim elçisi John Kerry ile yapılacak görüşmelere de katılmadı.

Endozya Cakarta'da düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvesinde Qin'in yerine bir önceki Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin bulunması dikkat çekti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, o tarihlerde Qin'in "sağlık durumuyla ilgili nedenler dolayısıyla" ASEAN zirvesine  katılmadığını bildirmiş ancak daha sonra bu bildiriyi resmi belgelerden çıkarmıştı.

Çinli yetkililer o günden bu yana Qin'in sağlık durumu veya nerede olduğuyla ilgili soruları yanıtlamaktan da kaçınıyor.

Pekin yönetiminin üç haftadır kamuoyu önüne çıkmayan Çin Dışişleri Bakanı Qin'in nerede olduğuna dair şeffaf olmayışı, Qin'in, Çin Komünist Partisi liderliğinin gözünden düştüğü de dahil olmak üzere çeşitli spekülasyonlara yol açtı.

Öte yandan Qin, üç haftadır kameralar karşısına çıkmasa bile halen Çin'in resmi hükümet sitelerinde dışişleri bakanı olarak geçiyor.

Qin Gang kimdir?

Çin'in Hebei vilayetinin Tinjai şehrinde 1966'da dünyaya gelen Qin Gang, uzun yıllardır Çin Dışişleri Bakanlığında çeşitli görevlerde bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yakın bir sırdaşı olan Qin, ÇKP içinde "yükselen bir yıldız" olarak tanımlanıyordu.

2014-2017 yılları arasında protokol başkanlığında genel müdür olan Qin, Şi'nin yurt dışı seyahatlerini organize etmekle sorumluydu ve bu süre boyunca Çin liderine yakınlığını artırdı.

Qin aynı zamanda 11 ay boyunca Çin'in Washington Büyükelçiliği görevini icra etti.

Çin'de yetkili isimlerin uzun süreler boyunca ortalıklarda olmaması olağan mı?

Çin'de haklarında herhangi bir açıklama yapılmadan üst düzey devlet yetkililerin uzun süreler boyunca ortalıkta gözükmemesi olağan değil.

Ancak son yıllarda Çin'de politikacılardan ziyade ünlü isimlerin ve iş adamlarının ortadan kaybolduğu raporlara yansımıştı.

Alibaba kurucusu Jack Ma, oyuncu Fan Bingbing ve tenis oyuncusu Peng Shuai, son yıllarda bir süredir ortalıkta gözükmeyen önde gelen isimlerdendi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.