Çin istihbaratı için çalışan Amerikan askerine hapis cezası

Çin istihbaratı için çalışan Amerikan askerine hapis cezası

Bir ABD askeri, Çin istihbaratı için çalışmaktan suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırıldı.

Bir ABD Donanması mensubu bugün hassas ABD askeri bilgilerini rüşvet karşılığında Çinli bir istihbarat görevlisine ilettiği için 27 ay hapis cezasına çarptırıldı ve 5 bin 500 dolar para cezası ödemesine karar verildi.

Mahkeme belgelerine göre, Monterey Park, California'dan 26 yaşındaki Astsubay Wenheng Zhao, diğer adıyla Thomas Zhao, Ekim 2023'te Çinli bir istihbarat subayıyla komplo kurmak ve rüşvet almak suçlarını kabul etti.

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Bölümü'nden Başsavcı Yardımcısı Matthew G. Olsen, "Bay Zhao ülkesini savunmak için ettiği yemine ihanet etti ve ABD ordusunda görev yapanları tehlikeye attı. Bugün bu suçların hesabını veriyor. Adalet Bakanlığı, Çin hükümetinin ulusumuzun güvenliğini zayıflatmaya yönelik çabalarıyla mücadele etmeye ve bu çabaların bir parçası olarak yasalarımızı ihlal edenleri sorumlu tutmaya kararlıdır." ifadelerini kullandı.

Kaliforniya Merkez Bölgesi ABD Savcısı Martin Estrada, "Zhao, Çin Halk Cumhuriyeti'nde görevli bir istihbarat memurundan rüşvet kabul ederek ülkesine ihanet etmiş ve kendisini küçük düşürmüştür. Sonuç olarak şimdi ordudan uzaklaştırıldı ve federal hapishanede hapis yatacak. Bugünkü ceza, ofisimin ulusumuzun güvenliğine zarar vermek isteyenlerin kökünü kazımak ve cezalandırmak için hızla harekete geçeceğini göstermektedir." şeklinde konuştu.

Port Hueneme'deki Ventura County Donanma Üssünde çalışan ve ABD güvenlik iznine sahip olan Zhao, resmi görevlerini ihlal ederek hassas ABD askeri bilgilerini topladığını ve istihbarat görevlisine ilettiğini kabul etti.

Ağustos 2021 ile Mayıs 2023 tarihleri arasında Zhao, istihbarat subayından en az 14 ayrı rüşvet ödemesi olarak en az 14 bin 866 dolar aldı. Yasa dışı ödemeler karşılığında Zhao, ABD Donanması operasyonel güvenliği, askeri eğitimler ve tatbikatlar ve kritik altyapı ile ilgili hassas, kamuya açık olmayan bilgileri gizlice topladı ve istihbarat görevlisine iletti. Zhao bu bilgileri toplamak ve kaydetmek için askeriye ve donanma tesislerine girdi.

Zhao, Pasifik bölgesindeki büyük ölçekli bir deniz eğitim tatbikatının planlarını, operasyonel emirleri ve Japonya, Okinawa'da bulunan bir Kara/Hava Görev Odaklı Radar sisteminin elektrik şemalarını ve planlarını iletti. Bilgileri iletmek için sofistike şifreli iletişim yöntemleri kullandı. Ayrıca kanıtları yok etti ve istihbarat görevlisiyle olan ilişkisini gizledi.

ABD ile Çin arasında son yıllarda artan rekabete ek olarak bir casusluk ve istihbarat savaşının da sürdüğü dikkat çekiyor.

ABD bu kapsamda Çin istihbaratına çalışan askerlerin tespiti için çalışmalar yürütüyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.