Cumhurbaşkanlığı yetkilisi: Erdoğan'ın Putin ile Zelenskiy'i görüştürme girişimlerine karşı çıkıyorlar

Cumhurbaşkanlığı yetkilisi: Erdoğan'ın Putin ile Zelenskiy'i görüştürme girişimlerine karşı çıkıyorlar

Çağrı Erhan, ABD'nin tavrı nedeniyle Türkiye'nin F-16 savaş uçakları almaktan vazgeçebileceğini de söyledi.

(Fotoğraf: RTE Dijital)

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi ve Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, ABD ve İngiltere'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy arasında bir görüşme organize etmesine karşı çıktığını söyledi.

Sputnik'e demeç veren Erhan, "ABD ve İngiltere, Putin ve Zelenskiy'in Erdoğan'la görüşmesini, onların ortak fotoğraf vermelerini istemiyor. Azami düzeyde uzatılmış bir savaş istiyorlar, Ukraynalıların geleceğini ve barışı düşünmüyorlar" dedi.

Putin ve Zelenskiy'le diyaloğu bulunan tek liderin Erdoğan olduğuna dikkat çeken Erhan, Cumhurbaşkanı'nın iki ismi bir araya getirecek metotları bulacak güçte olduğunu, önemli olanın ortak fotoğraf değil, somut sonuçlar elde edilmesi olduğunu kaydetti. Erhan'a göre ilk somut sonuçlar, ateşkesin sağlanması ve belki diplomatik pazarlığın ardından uzlaşmaya varılması olacak.

"Batı Rusya'ya engel çıkarmayı sürdürecek"

Batı'nın Moskova'nın gelir elde etmesini zorlaştırma amacıyla hareket ettiğine dikkat çeken Erhan, Batılı ülkelerin tahıl anlaşmasının uygulanmasında Rusya'ya engel çıkarmayı sürdüreceğini belirtti.

Tahıl ürünleri ihracatının petrol veya silah ihracatından farklı olduğunu, burada insanlarının hayatının söz konusu olduğunu anlatan Erhan, bunun bir insani mesele teşkil ettiğini kaydederek BM'nin anlaşmanın korunması için elinden gelenin en iyisini yapması gerektiğinin altını çizdi.

Erhan, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'dan ihraç edilen tahıl ürünleri ile gübreye tamamen bağımlı bulunan Afrika ülkeleri için anlaşmanın uzatılması konusunda azami çaba gösterdiğini bildirdi.

"Türkiye F-16'lardan vazgeçebilir"

Çağrı Erhan, ABD'nin tavrı nedeniyle Türkiye'nin F-16 savaş uçakları almaktan vazgeçebileceğini söyledi.

F-16 savaş uçağının yüksek maliyetine ve rekabet gücünün düşük olmasına dikkat çekerek Türk hükümetinin F-16 talep ederek hata yaptığını düşünen Erhan, "Türkiye, F-16 kararını derhal değiştirmeli. Örneğin, F-35 seçeneği masadaydı. Türkiye'nin programdan beklentileri vardı. Şimdi ise Pakistan'a satılan Çin uçağı, Rus savaş uçakları ve Eurofighter gibi farklı seçenekler var" yorumunu yaptı.

"Seçimlerden önce Erdoğan-Esed görüşmesi ihtimali düşük"

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi Erhan, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerden önce Erdoğan ile Beşar Esed arasında bir görüşme gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Erhan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan prensipte böyle bir görüşmeye karşı değil fakat yıkıcı depremler her şeyi değiştirdi. Cumhurbaşkanı'nın tüm programı değişti, haftanın üç gününü afet bölgesinde geçiriyor. Seçime 74 günden az kaldı, bu nedenle Esed'le fotoğraf çekilmenin bile bir yolunun bulunacağını sanmıyorum. Belki seçimden sonra görüşme olur" diye ekledi.

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.