Erdoğan: İsrail ile ilişkilerimiz Filistin davasına desteğimizi azaltmayacak

Erdoğan: İsrail ile ilişkilerimiz Filistin davasına desteğimizi azaltmayacak

Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Pazartesi günü Ankara’ya gitti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramallah yönetimi lideri Mahmud Abbas ile Ankara'daki görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, "Filistin'in ülkemizin ve halkımızın gönlünde daima müstesna yeri vardır. Filistin davasına desteğimizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz. Türkiye iki devletli çözüm vizyonunu her platformda savunmaktadır." dedi ve son dönem Gazze’deki İsrail saldırılarını hatırlattı:

"Gazze'de yaşanan sivil can kayıplarına ilişkin düşüncelerimizi açık ve net şekilde ortaya koyduk. Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın statüsüne değiştirilmesine matuf eylemleri hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu hususta hassasiyet ve beklentilerimizi İsrailli muhataplarımıza en açık şekilde doğrudan aktardık, aktarıyoruz.

"İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır. Aksine Filistin meselesinin çözülmesine katkı sağlayacağını Filistinli kardeşlerimiz de ifade ediyor.

"1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulmasının bölgemizin barış ve istikrarı için zaruret olduğunun altını bir kez daha çiziyorum."

Abbas ise, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Filistin halkının yanında durması ve değişmez tutumundan dolayı en içten teşekkürlerimi ifade etmek isterim. Meşru haklarına, özgürlüğüne ve bağımsızlığını elde etme konusundaki desteklerini bilmekteyiz" dedi:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Filistin'in karşı karşıya kalmış olduğu son dönemdeki zorluklarla ilgili bilgileri aktardım. Halkımıza, topraklarımıza, kutsallarımıza karşı devam eden İsrail işgal devleti saldırıları karşısında kayıtsız kalmayacağımızı vurguladım. Uluslararası hukuka ve imzalanan anlaşmalara bağlı kalarak mücadele edeceğimizin altını çizdim.

"İsrail işgal yönetimi yerleşim yerleri, şehirler, köyler ve Filistin kamplarına düzenli şekilde her tür saldırı yapmaktadır. Daha fazla zaman geçmeden bu saldırılar durmalıdır. Artık daha fazla dayanacak gücümüz yok diyebilirim."

Erdoğan davet etti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, "Filistin Devlet Başkanı Sayın Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle, 22-24 Ağustos 2022 tarihlerinde ülkemizi ziyaret edecektir. Yapılacak resmi görüşmelerde, Türkiye-Filistin ilişkileri, İsrail-Filistin ihtilafı bağlamındaki son gelişmeler ile diğer güncel bölgesel ve uluslararası konular hakkında fikir teatisinde bulunulacaktır. Ayrıca, Türkiye ile dost ve kardeş Filistin Devleti arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alınacaktır" denilmişti.

Haber Global Televizyonu'na konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gerek El Fetih, gerek Hamas bizim İsrail’le ilişkilerimizin iyileşmesini istiyor. Bu diyalog, Filistin’i daha iyi savunacağımız anlamına geliyor. Bunu kendileri de söylüyorlar. Diyalogun faydasını da görüyoruz" dedi.

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Pazar günü yaptığı açıklamada Abbas’ı Erdoğan’ın davet ettiğini açıklamış; Filistinli liderin son dönemde bölgede yaşananlarla ilgili Erdoğan’ı bilgilendireceğini ve iki liderin ilişkilerin gelişmesi için atabileceği adımları görüşeceğini söylemişti.

Filistin yönetimi, son dönemde İsrail ve Türkiye arasındaki yakınlaşmaya dair olumsuz bir yorum yapmaktan kaçınıyor. Bu yılın başında, henüz görüşmeler sürerken Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki, yerel basına göre, İsrail ve Türkiye arasındaki normalleşmenin Ramallah’taki Filistin yönetiminin de faydasına olabileceğini dile getirmişti. 

Abbas’a ziyaretinde Malki ve Filistin İstihbarat Şefi Majid Faraj da eşlik ediyor.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili açıklamalar sırasında Ankara, bu sürecin “Türkiye’nin Filistin davasına olan desteğini etkilemeyeceği” açıklamaları yaptı. 

Türkiye ve İsrail, 17 Ağustos günü yaptıkları açıklamalarla normalleşme sürecinin tamamlanması açısından en önemli adımı atma ve dört yıl aradan sonra karşılıklı büyükelçi atama kararı aldıklarını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aynı gün düzenlediği bir basın toplantısında İsrail ile normalleşmenin Filistin davasından vazgeçme anlamına gelmediğini bir kez daha vurguladı. “Büyükelçilerin atanması, Filistin ve Kudüs’e ilişkin mesajlarımızı doğrudan İsrail tarafına iletilmesi açısından da önemli olacaktır" dedi.

Çavuşoğlu, henüz İsrail’le görüşmeler sürerken ve karşılıklı ziyaretler başlamışken Mayıs ayında iki günlük bir ziyaret için İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria’ya gitmiş, Filistin’e olan desteği yinelemişti. Bu, 15 yıl aranın ardından bir Türk dışişleri bakanının Batı Şeria’ya yaptığı ilk ziyaret olmuştu.

Kaynak: BBC Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum