Filistin ve Suriye'deki Hristiyanlar Gazze'deki katliam sebebiyle Noel kutlamayacak

Filistin ve Suriye'deki Hristiyanlar Gazze'deki katliam sebebiyle Noel kutlamayacak

Filistin ve Suriye'de yaşayan birçok Hristiyan, Gazze'deki İsrail katliamları sebebiyle Noel kutlamaları gerçekleştirmeyecek.

İsrail işgali altındaki Beytüllahim'deki Hristiyanların Noel kutlamalarını Gazze'deki savaş sebebiyle iptal etmesinin ardından bölgeye sessizlik ve yas hakim.

Hristiyanların önemli bir kısmının Hz. İsa'nın doğum yeri olduğuna inandığı Beytüllahim'deki Manger Meydanı'nda parlak ışıklar ve Noel ağacı, yabancı turist kalabalığı ve bandolar bu kez yerini sessizliğe bırakmış durumda.

AP'nin aktardığı habere göre, Manger Meydanı'nda bulunan ve Hz. İsa'nın doğumunu tasvir eden heykeller de Gazze'deki çatışmaların ardından değişti. Gazze'de öldürülen binlerce çocuğun anısına, Hz. İsa'yı tasvir eden bebek heykeli beyaz bir kefene sarıldı.

Heykellerin etrafı dikenli tellerle çevrildi, aralarına molozlar yerleştirildi.

Noel kutlamalarının iptal edilmesi Beytüllahim'in ekonomisine ağır bir darbe vurdu. Turizm, Beytüllahim'in gelirinin yaklaşım yüzde 70'ini oluşturuyordu.

Meydandan birkaç adım ötede bir aile işletmesi olan falafel restoranı Afteem Restaurant'ın sahiplerinden Ala'a Salameh, "Gazze'de insanların gidecek evleri bile yokken, bir ağaç koymayı ve normal bir şekilde Noel'i kutlamayı haklı göremeyiz" dedi.

Beytüllahim Belediye Başkanı Hana Haniyeh kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, "Her yıl Noel'de verdiğimiz mesaj barış ve sevgidir, ancak bu yıl Gazze Şeridi'nde olup bitenlerle ilgili olarak uluslararası toplum önünde üzüntü, keder ve öfke mesajı veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Bir çocuk doktoru olan Dr. Joseph Mugasa az sayıdaki uluslararası ziyaretçilerden biriydi. Dr. Mugasa "İnsanlar acı çekerken kutlama yapamazsınız, bu yüzden onlar için üzülüyoruz ve barış için dua ediyoruz." şeklinde konuştu.

Gazze'deki çatışmalar, Suriye'deki küçük Hristiyan cemaatinin de gündeminde. Hıristiyanlar, ülkelerinde ve Gazze'de devam eden çatışmalara rağmen neşeyi bulmaya çalıştıklarını söyledi.

"Sevgi nerede? Sevgiyi ne hale getirdik?" dedi Şam'ın yaklaşık 80 kilometre kuzeyindeki Yabrud kentinde rahiplik yapan Elias Zahlawi. "Tanrı'yı insanlık aleminin dışına attık ve ne yazık ki kilise bu acı gerçek karşısında sessiz kaldı."

Suriye ve Kudüs'teki kiliseler ve Hristiyan topluluklarında da Gazze'deki katliamlar sebebiyle Noel kutlamaları çoğunlukla iptal edilmiş durumda.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum