Filistinliler Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesine nasıl bakıyor?

Filistinliler Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesine nasıl bakıyor?

Ramallah'taki yetkililer Suudi-İsrail normalleşmesinin İsrail tarafına taviz verdirmek de dahil olmak üzere önemli faydalar sağlayacağını umuyor.

İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki görüşmeler ivme kazanırken Filistinliler iki ülke arasındaki olası bir normalleşme anlaşmasına karşı çıkıyor.

Salı günü Suudi Arabistan'ın Ürdün ve Filistin Büyükelçisi Ramallah'a geldi ve yerleşik olmayan bir başkonsolos olarak güven mektubunu Mahmud Abbas'a resmen sundu. Nayif el Sudeyri "tarihi" olarak nitelendirilen ziyaretinde Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ve Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ile bir araya geldi.

Filistin yönetimi, Suudi diplomatın ziyaretini bir destek mesajı ve "herhangi bir normalleşme anlaşmasının Filistinlilerin zararına olmayacağının bir göstergesi" olarak yorumladı.

Ramallah'taki yetkililer Suudi-İsrail normalleşmesinin İsrail tarafına taviz verdirmek de dahil olmak üzere önemli faydalar sağlayacağını umuyor. Ancak İsrail'in yerleşim programından vazgeçeceğine ya da bağımsız bir Filistin devletini kabul edeceğine dair ciddi şüpheler var.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn 2020 yılında İbrahim Anlaşmaları olarak bilinen anlaşmayla İsrail'le ilişkilerini resmen normalleştirmişti. Sudan ve Fas da bu süreçte aynı yolu izledi.

Suudi heyeti Ramallah'ı ziyaret ederken İsrail Turizm Bakanı Haim Katz da Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştirmişti.

"Normalleşme zarar verir"

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan bir Filistinli olan Yakub Ebu Asab, İsrail ile Suudi Arabistan ya da başka bir Arap ülkesi arasındaki normalleşmeyi kesin bir dille reddediyor:

"Bizler, Kudüslü Filistinliler, hangi tarafla olursa olsun normalleşmeyi reddediyoruz. Normalleşme davamıza, özellikle de Kudüs ve Mescid-i Aksa davasına zarar veriyor ve rencide ediyor" dedi.

İsrail daha önce Ebu Asab'ı "önde gelen bir Hamas üyesi olduğu" şüphesiyle hapse atmıştı. İsrail polisi ayrıca Ebu Asab'ın Mescid-i Aksa'ya, Eski Şehir'e ve Doğu Kudüs'ün diğer bölgelerine girişini de yasaklamış, yasak kararı kısa süre önce kaldırılmıştı.  

Ebu Asab, "Suudi Büyükelçinin ziyaretinin Filistin halkına destek çerçevesinde gerçekleşmesini ve işgalci İsrail ile ilişkilerin başlatılması için bir başlangıç olmamasını umuyoruz" dedi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan İsmail Maslamani de The New Arab'a yaptığı açıklamada Filistinlilerin çoğunun böyle bir anlaşmayı, "Filistin davasına vurulmuş bir darbe" olarak göreceğini söyledi ve ekledi:

"-Normalleşme- Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki ilişkilere izin verecek. İsrail'in saldırganlığını sürdürmesine göz yumacak, Filistin devletinin kurulmasını geciktirecektir"

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.