Fransa darbenin ardından büyükelçisi ve askerlerini Nijer'den çekiyor

Fransa darbenin ardından büyükelçisi ve askerlerini Nijer'den çekiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nijer'deki darbenin ardından bu ülkedeki büyükelçisini ve askerlerini geri çekeceğini açıkladı.

Macron Pazar günü televizyonda yayınlanan bir röportajında, "Fransa büyükelçisini geri çekmeye karar verdi. Önümüzdeki saatlerde büyükelçimiz ve birkaç diplomatımız Fransa'ya dönecek" ifadelerini kullandı.

Macron, "Askeri işbirliğinin bittiğini" ve ülkede konuşlu 1,500 Fransız askerinin "önümüzdeki aylarda ve haftalarda" geri çekileceğini ve "yıl sonuna kadar" tamamen çekilmenin tamamlanmış olacağını da sözlerine ekledi.

Fransa'nın Nijer'den çekilme kararı, ordunun haftalar süren baskısı ve halk gösterilerinin ardından geldi. Geçtiğimiz haftalarda binlerce kişi başkent Niamey'de, Fransız askerlerinin bulunduğu bir askeri üssün dışında protesto gösterileri düzenlemişti.

Memnuniyetle karşıladılar

Macron'un Nijer'de gerçekleşen 26 Temmuz darbesini tanımayı reddetmesinin ardından Fransa'nın ülkeden ayrılmasını talep eden Nijer'deki cunta yönetimi, Fransa Cumhurbaşkanı'nın açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

Ulusal televizyonda okunan açıklamada "Bu Pazar, Nijer'in egemenliğine doğru atılan yeni bir adımı kutluyoruz" denildi. "Bu, Nijer halkının kararlılığını ve iradesini gösteren tarihi bir andır" diye eklediler.

Öte yandan bu gelişme, Fransa'nın eski sömürgeleri Mali ve Burkina Faso'dan da askerlerini çekmesinin talep edildiği bir döneme denk geldi.

Al Jazeera'dan Nicolas Haque, "Bu kesinlikle geçiş dönemindeki hükümet için küçük bir zafer ve Fransızlar için utanç verici bir durum" dedi.

Nijer'deki Fransız büyükelçi, büyükelçilik binasının içerisinde rehin durumdaydı. Nijer'deki cunta yönetimine bağlı güçler kimsenin büyükelçiliğe giriş veya çıkışına izin vermiyor. Büyükelçi ve beraberindekilerin büyükelçilikte kalan yiyeceklerle günlerini geçirmeye çalıştığı biliniyor.

Nijer'de 1500 kadar Fransız askerinin konuşlu bulunduğu biliniyor.

Sahel bölgesi

Bölgesel bir yapı olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Nijer'deki Temmuz darbesinin ardından bu ülkeye yaptırımlar uygulamış ve devrik lideri Muhammed Bazum'u iktidara döndürmeye yönelik diplomatik çabaların başarısız olması halinde son çare olarak askeri müdahalede bulunabileceği uyarısında bulunmuştu.

Ancak bölge ülkeleri Nijer'deki askeri yönetime desteğini açıklayınca ECOWAS askeri müdahale söylemini geri çekti.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.