Fransa'da ülkenin en büyük Müslüman okulu "İslam'a aşırı vurgu yaptığı" için baskı altında

Fransa'da ülkenin en büyük Müslüman okulu "İslam'a aşırı vurgu yaptığı" için baskı altında

Fransız müfettişler Müslüman okulunda "İslam'a aşırı vurgu yapıldığını" tespit etti.

Yetkililer, Fransız hükümetinin, ülkenin devlet yardımı alan en büyük Müslüman lisesine verdiği devlet desteğini, okulun eğitiminde ortaya konan fikirlerle ilgili tartışmaların ardından sona erdireceğini söyledi.

Kuzeydeki Lille kentinde 20 yıl önce kurulan Averroes okuluna karşı atılan adım, hem okulun finansmanını hem de İslam ahlakı öğretimini inceleyen bir danışmanlık komisyonunun tavsiyesini takiben geldi.

Fransa'da özel okullar, tüm öğrencilere açık oldukları ve devletin eğitim yönergelerine uydukları sürece, hükümetle yapılan bir sözleşme kapsamında devlet desteği alabiliyor.

Ancak Fransız yetkililerinin Pazar günü geç saatlerde AFP'ye yaptığı açıklamaya göre, Perşembe günü alınan bir kararla ismi geçen okulun anlaşması önümüzdeki yıl iptal edilecek ve ödenek kesilecek.

Le Parisien gazetesine göre komisyon, okulun yönetiminde ve öğretilerinde -özellikle de İslam ahlakı konusunda- Fransız cumhuriyet değerlerine aykırı olduğuna hükmettiği usulsüzlükler tespit etti.

"LGBT içeriklerine yer verilmediği için"

Gazete, müfettişlerin "LGBT içerikli derslerin eksik olduğunu ve din derslerinde diğer inançların aleyhine olacak şekilde İslam'a aşırı vurgu yapıldığını" tespit edildiğini belirtti.

Karar açıklanmadan önce okul, herhangi bir fon kesintisine karşı idari mahkemeye itirazda bulunacağını açıkladı.

400'ü devlet sözleşmesi kapsamında olmak üzere 800 öğrencisi bulunan lise, akademik standartlarda düzenli olarak yüksek puanlar alıyor ancak 2014 yılında Katar'dan aldığı hibenin ardından Fransız makamların dikkatini çekti.

Ulusal okul müfettişleri 2020 raporunda ulusal eğitim kurallarına aykırı hiçbir şey bulamadıklarını söyledi.

Ancak bölge valiliği, Kasım ayında yayınladığı bir raporda, İbn Rüşd okulunun yasa dışı finansman sağladığından ve öğrencilere dinden dönme için ölüm cezasını destekleyen veya cinsiyet ayrımcılığını destekleyen metinlere erişim sağladığından şüphelendiğini söyledi.

Ayrıca okulun Mısır merkezli Müslüman Kardeşler yapılanmasıyla bağlantılı olduğu da iddia edildi. Ancak bu iddia hiçbir zaman doğrulanmadı.

Diğer yandan okulun avukatı Joseph Breham, "valilik yetkilileri dışında kimsenin" bu iddiaya inanmadığını ve okul yöneticilerinden hiçbirinin polis tarafından sorgulanmadığını, suçlanmadığını ya da bu iddiaya dayanılarak yargılanmadığını söyledi.

Fransa ve diğer Batı ülkelerinde alınan bu tip kararların temelinde İslam karşıtlığı olduğu biliniyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.