Fransa'dan Mali'de hava indirmesi

Fransa'dan Mali'de hava indirmesi

27 Eylül Perşembe günü, Mali’nin kuzeydoğu bölgesinde, Nijer sınırı yakınlarında Fransız paraşütçüler br hava indirme tatbikatı gerçekleştirdi.

27 Eylül Perşembe günü, Mali’nin kuzeydoğu bölgesinde, Nijer sınırı yakınlarında Fransız paraşütçüler br hava indirme tatbikatı gerçekleştirdi.

Fransız Silahlı Kuvvetlerinin sosyal medya hesaplarından “Her zaman, her yerde, Barkhane harekete geçmeye hazır” mesajı ile operasyonun gerçekleştiği onaylandı.

Fransız Yabancı Lejyonu’nun birer parçası olan 2. REP ve 2. Yabancı Paraşüt Birliğine bağlı askerler Haziran ayından bu yana Mali’de bulunuyor.

Bu askerler Fransa’nın Sahel bölgesinde yürüttüğü “Barkhane Operasyonu” çerçevesinde görev yapan Çöl Savaş Grubu-Piyade Birliği (GTD-I) askerlerini takviye etmek için gönderilmişti.

Operasyonu ilk duyuran isim olan Fransız gazeteci Jean-Marc Tanguy, çoğu 2. REP askeri olan 80 paraşütçünün, bir Airbus A400M Atlas ve iki adet C-160S kullanılarak bölgeye bırakıldığını, aynı anda yerde de bir GTD-I piyade birliğinin hazır bulunduğunu yazdı.

Tanguy ayrıca, GTD-I birliklerinin bölgeye gelmesinden sonra geçmişte birçok defa hava indirme operasyonu yapıldığını ancak bunun ilk büyük çaplı indirme olduğunu aktardı.

"120 asker indirmeye katıldı"

Le Figaro’da çıkan bir habere göre, Fransız Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Binbaşı Patrick Steiger indirme operasyonuna katılan asker sayısını 120 olarak açıkladı. Steiger açıklamasında “iki adet C-160S’dan 80, bir adet A400M’den de 40 paraşütçünün Malili kuvvetler ve Barkhane operasyonunda görev yapan bir birliğin beklediği alana atlamıştır. Farklı kabiliyetlerimizi bir arada kullanarak terörist gruplar arasında sürpriz yaratmak ve yerel halka hızlı bir şekilde yanlarına gelebileceğimizi göstermek için çalışıyoruz” dedi.

Bu operasyonda, 2013 yılında ordu envanterine katılan A400M askeri nakliye hava aracı ilk defa operasyonel bir hava indirme esnasında kullanılmış oldu. A400M üzerinde çalışılmasına rağmen hala yan kapılardan atlama yapılmasına olanak tanımıyor.

8 Eylül’de 2. REP’in sosyal medya hesabında, “Mali’nin Gao bölgesinde yüksek irtifadan operasyonel atlayış gerçekleştirilmiştir” açıklaması yapıldı. Barkhane Operasyonunun ana destek üssü Gao’da bulunurken, Nijer’deki Niamey ve Çad’daki N’Djamena üsleri de operasyonda kullanılıyor.

sa2-001.jpg

Perşembe günkü indirmenin gerçekleştirildiği Menaka bölgesi Mali’nin en sıcak bölgelerinden bir tanesidir.

Philippe Chapleau’nun haberine göre bölgede geçtiğimiz hafta içinde çok sayıda çatışma meydana geldi. Birçok militan öldürülürken üç Fransız askeri yaralandı. 26 Ağustos’ta ise bir Fransız hava saldırısı sonucunda IŞİD’in Sahra yapılanmasından yüksek rütbeli bir militan ve bir koruması öldürüldü. Saldırı sonucunda iki sivil de hayatını kaybetti.

El-Kaide bağlantılı örgütler, Tuareg halkının ayrılıkçı ayaklanmasını kullanarak, 2012 yılının ilk aylarında Mali’nin kuzeyindeki çöl bölgesini kontrol altına almıştı. Bir sonraki yıl Fransa tarafından bölgeye askeri olatak müdahale edildi. Bu müdahale daha sonra Sahel bölgesini (Burkina Faso, ad, Mali, Moritanya ve Nijer) kapsayacak şekilde genişletildi ve “Barkhane Operasyonu” ismini aldı.

4 bin 500 Fransız askeri bulunuyor

Barkhane Operasyonu çerçevesinde yaklaşık 4.500 Fransız askeri bulunuyor. Bölgede faaliyet göstermekte olan “G5 Sahel müşterek anti-terör kuvveti” ve “Minusma” planı için bölgeye gönderilen BM kuvvetleri ile ortak çalışılıyor.

AB’nin de Mali sınırları içinde bir eğitim programı mevcuttur. Bu programın süresi bu yıl içerisinde 2020’nin Mayıs ayına kadar uzatıldı. Görev tanımı da G5 Sahel Müşterek Kuvvetlerine, danışmanlık ve eğitim desteği verecek şekilde genişletildi.

İngiltere, Barkhane Operasyonuna destek için bölgeye Kraliyet Hava Kuvveti’ne ait üç adet Chinook ağır yük taşıma helikopteri ile 90 asker yolladı. Estonya ise Gao’daki üssün güvenliğini sağlamak amacıyla bölgeye yaklaşık 50 asker gönderdi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.