Gazze halkı kirli suları içmek zorunda kalıyor

Gazze halkı kirli suları içmek zorunda kalıyor

Gazze'de İsrail saldırıları sebebiyle temiz içme suyuna erişemeyen halkın kirli suları kullanmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İsrail'in kuşatması nedeniyle suyun test edilmesi ve arıtılması için gerekli malzemelerin girişinin yasaklandığı" ve bu sebeple "bölgede yaşayanların tamamının güvenli olmayan ve kirli suları içtiği" ifade edildi.

Açıklamada İsrail'in suların temizlenmesi için klor ya da diğer alternatiflerin gönderilmesine izin vermediği ve halk sağlığı laboratuvarlarının kapandığı kaydedildi. Bakanlık "Gazze Şeridi'ndeki tüm vatandaşlar hayatlarını riske atan güvensiz su içiyor." ifadelerini kullandı.

Bakanlık, kısa bir süre sonra yaptığı ikinci açıklamada, kanalizasyon sistemlerinin taştığı, atıkların sokaklarda ve yerinden edilmiş insanların çadırlarının çevresinde biriktiği uyarısında bulundu. Açıklamada bunun sonucunda hastalıkların ve salgınların yayılabileceği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Gazze'de hava sıcaklığının artmasıyla birlikte haşerelerin çoğalacağı ve bunun da bölgedeki sıhhi durumu tehdit edeceği uyarısında bulundu.

Bu hafta başında Sağlık Bakanlığı, kanalizasyon taşması ve güvenli içme suyu eksikliği nedeniyle bölgede menenjit ve hepatit vakalarına rastlandığını söylemişti.

Bakanlık, içme suyu durumunun kötüleşmesi nedeniyle insani yardım kuruluşlarına ve uluslararası kuruluşlara hızlı bir şekilde duruma müdahale etmeleri çağrısında bulundu.

İsrail'in bölgeye su girişine izin vermemesi ve altyapıyı yok etmesi sebebiyle Gazze'de içme ve günlük kullanım için yeterli suya erişilemiyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.