Gazze'de halk açlıkla karşı karşıya

Gazze'de halk açlıkla karşı karşıya

Gazze'de İsrail ablukası sebebiyle Filistinli halk temel gıda maddelerine erişmekte zorluk yaşıyor.

Yedi günlük geçici ateşkes Gazze'de yaşanan gıda sıkıntısını hafifletmezken açlık tehdidi her geçen gün artıyor.

Action Against Hunger isimli sivil toplum kuruluşu, yerel pazarlarda konserve yiyecek kıtlığı yaşandığını ve hasat edilebilir durumdaki sebzelerin tükenmek üzere olduğuna dair endişelerin arttığını belirtti.

New Arab'ın haberine göre, bölgedeki temel ihtiyaçların karşılanması için acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunan grup, "Çatışmalara verilen ara yardımların bir miktar artmasını sağlasa da, yaşam koşulları vahim olmaya devam ediyor ve mevcut yardım akışı hem güney hem de kuzey Gazze için yetersiz" ifadelerini kullandı.

Gazze'de halk için ekmek bulmak artık imkansız hale gelmiş durumda. Yemek pişirmek için kullanılan gaza da erişemeyen Gazzeliler, ellerindeki tüm malzemeleri yakarak yemek pişirmeye çalışıyor. Dünya Gıda Programı (WFP), kendileriyle ortak çalışan bir fırının geçtiğimiz ay yakıt yetersizliği nedeniyle kapandığını açıklamıştı.

Action Against Hunger'ın bölge sorumlusu Chiara Saccardi, yakıt sıkıntısı nedeniyle 130'dan fazla fırının kapandığını ve un kıtlığı nedeniyle ciddi bir gıda krizi yaşandığını ifade etti.

Saccardi şu ifadeleri kullandı:

"Meslektaşlarımız bunu yerinde görüyor ve yaşıyor: Gazze'de neredeyse hiç yiyecek kalmadı. Aileler odun, yiyecek kartonları ve bulabildikleri başka ne varsa yakarak yemek pişirmeye çalışıyor.

İçme suyu çok yetersiz ve diğer su kaynakları da kanalizasyon, yağmur suyu ve kuyu suyundan kaynaklanan çapraz bulaşma nedeniyle giderek daha güvensiz hale geliyor.

Gazzelilerin daha fazla gıdaya, daha besleyici gıdalara ve yemek pişirmek için temiz suya ihtiyacı var. Ayrıca yemek pişirmek için gaz ve yakıta da ihtiyaçları var. Gıda güvensizliği, yetersiz beslenme ve açlık riskinden kaçınmak için bu ürünler en savunmasız kişilere derhal ulaşmalıdır."

Gıda zincirinin çöküşü

Gazze'deki gıda tedarik altyapısı artık işlemiyor.

Kasım ortası itibariyle WFP'nin anlaşmalı olduğu dükkanların sadece yüzde 25'i açıktı. Diğer tüm dükkanlarda ise temel gıda maddeleri tükendi. Yerel pazarlar tamamen kapandı. Bölge halkı bulabildikleri konserve yiyeceklerle yaşamlarına devam etmeye çalışırken bazı insanlar çiğ soğan ve patlıcan tüketmek durumunda kalıyor.

WFP'nin Filistin Temsilcisi ve Ülke Direktörü Samer Abdeljaber şunları söyledi:

"Gıda tedarik zincirlerinin çökmesi, insanların temel ihtiyaç maddelerinden mahrum bırakıldığı zaten vahim olan bir durumda feci bir dönüm noktasıdır.

Yakıta erişim olmadan, ihtiyaç sahiplerine ekmek sağlama veya gıda taşıma kabiliyetimiz ciddi şekilde tehlikeye girdi ve esasen Gazze'de hayatı durma noktasına getirdi. İnsanlar aç kalıyor."

Yetersiz beslenme

Action Against Hunger'ın Sağlık Hizmetlerine Erişim uzmanı Bruno Abarca, gıda güvensizliğinin yanı sıra hijyenik olmayan koşullar, stres ve aşırı kalabalığın da beslenme üzerinde etkili olduğunu ve bu durumun en savunmasız kişiler arasında yetersiz beslenmeye yol açtığını kaydetti.

Abarca, "Sürekli gıda yoksunluğu açlık, ağrı, endişe, kilo kaybı, elektrolit dengesizlikleri, ilgisizlik, yorgunluk, vücut yağ ve protein rezervlerinin tükenmesi, fiziksel ve psikolojik rahatsızlık, doku bozulması, organ hasarı ve günler içinde ölüme ve hatta çocuklar arasında ani ölüme yol açabilir" şeklinde konuştu.

Kuzey Gazze, güvenli bir sivil toplum kuruluşu varlığının olmaması, yardım dağıtım kapasitesinin sınırlı olması ve kamu hizmetlerinin çökmesi nedeniyle özellikle endişe verici bir bölge.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.