Gazze'de İsrail'in yok ettiği yolların maliyeti 3 milyar dolar

Gazze'de İsrail'in yok ettiği yolların maliyeti 3 milyar dolar

İsrail'in Gazze'nin ulaşım altyapısının büyük bölümünü yok etmesinin ardından Gazzeliler bölgede dolaşmak için eşek arabası kullanmak ya da bisiklete binmek zorunda kalıyor

Filistin Ulaştırma Bakanı Pazar günü yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının ulaşım altyapısına maliyetinin 3 milyar doları aştığını söyledi.

İsrail'in hava saldırıları ve bombardıman dalgaları Gazze'de binlerce aracı yok etti ve bölgenin yol ağına büyük zarar verdi.

Bakan Tarık Zurob, "Ulaştırma Bakanlığı komiteleri, [İsrail] işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nde yaklaşık 55.000 aracı imha ettiğini tahmin ediyor, bu da lisanslı araçların yüzde 60'ına denk geliyor" dedi.

Zurob, Gazze'de Hamas tarafından yönetilen hükümetin değil Ramallah merkezli Filistin Yönetimi'nin bir bakanı.

"İşgal, 2 milyar doları aşan bir maliyetle Gazze'deki yol ağının yüzde 65'ine denk gelen yaklaşık 945 km'lik yolu tahrip etti."

İsrail'in Gazze'ye yönelik eşi benzeri görülmemiş bombardımanı bölgenin altyapısını harap etti ve tüm mahalleleri enkaza çevirdi.

Gazze'deki araçların ve yolların hasar görmesinin yanı sıra İsrail kuşatması nedeniyle yaşanan yakıt sıkıntısı, bölgede ana ulaşım aracının eşek arabaları olduğunu gösteriyor.

Gazze'nin yeniden inşasının maliyeti muhtemelen en az on milyarlarca dolar olacaktır.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine sürpriz bir saldırı düzenlemesinin ardından Hamas'ı tasfiye etmek istediğini iddia ediyor ancak Hamas, İsrail’i Gazze Şeridi'nin tüm halkına karşı bir intikam savaşı ve toplu cezalandırma yürütmekle suçluyor.

Savaş sekizinci ayına girerken, bölgenin Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 34.000'den fazla insan öldürüldü.

Binlerce kişi de kayıp ve enkaz altında. Öldükleri tahmin ediliyor ancak mevcut ölü sayısına dahil edilmiyorlar.

Saldırı ve kuşatma Gazze'yi kıtlığın eşiğine getirdi ve az sayıdaki sınır kapısından yetersiz miktarda yardım akışı sağlandı.

İsrail ve Hamas arasında Gazze'de ateşkes sağlanması ve 7 Ekim'de kaçırılan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen arabuluculuk görüşmeleri devam ediyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.