Guantanamo'dan bir mahkum daha serbest bırakıldı

Guantanamo'dan bir mahkum daha serbest bırakıldı

ABD, suçlama yöneltmeden 20 yıldan fazla süredir Guantanamo'da tuttuğu Abdurrezzak Ali Abdurrahman'ı serbest bırakıp Cezayir'e gönderdi.

Amerika Birleşik Devletleri, suçlama yöneltmeden 20 yıldan fazla süredir Guantanamo'da tuttuğu bir mahkumu serbest bırakıp Cezayir'e iade etti.

52 yaşındaki Said bin İbrahim bin Umran Bakuş (Abdurrezzak Ali Abdurrahman) 2002 yılında Faysalabad'ta Pakistan güvenlik güçlerince gözaltına alınan ve El Kaide savaşçısı olduğu iddia edilen 20 kişiden biriydi.

Abdurrahman dahil gözaltına alınan 20 kişi o yıl Guantanamo'ya nakledilmişti. Zaman içerisinde o dönemde Pakistan güçlerince gözaltına alınıp Guantanamo'ya gönderilenlerden 19'u serbest bırakıldı ve farklı ülkelere iade edildi. Pakistan güçlerinin operasyonunda gözaltına alınanlardan yalnızca Ebu Zubeyde halen cezaevinde tutuluyor.

Biden yönetiminin Cezayir'e iade ettiği Abdurrahman, ABD gözetimi altında 22'inci Ramazan'ını geçirdi. Abdurrahman'ın serbest bırakılmasıyla Guantanamo'da bulunan mahkum sayısı 30'a düştü.

Mahkumlara yönelik ihlal ve işkencelerle tanınan Guantanamo'da hala 30 mahkum bulunuyor.

Bunlardan;

- 16'sının süresiz olarak tutulduğu ancak güvenlik şartları karşılandığı an serbest bırakılacağı açıklandı.

- 3'ünün süresiz olarak tutulduğu açıklandı ve serbest bırakılmaları tavsiye edilmedi

- 10'u askeri mahkemelerde suçlandı ve yargılanıyor

- 1'i askeri mahkemelerde suçlu bulundu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.