Hangi ülkeler Filistin'i tanıyor? İşte 137 ülke

Hangi ülkeler Filistin'i tanıyor? İşte 137 ülke

Balfour Deklarasyonu'nun üzerinden tam yüz yıl geçti. Peki şu an hangi ülkeler Filistin'i bir devlet olarak tanıyor?

 Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour'un Siyonist hareketin önemli isimlerinden Baron Walter Rothschild'e 2 Kasım 1917'de yazdığı mektup, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırladı.

Sykes-Picot Antlaşması'yla Osmanlı devletinin topraklarını paylaşan İngiltere, İsrail devletinin önünü açan en önemli devlet oldu.

James Balfour mektupta şu ifadeleri kullanıyordu:

"Saygıdeğer Lord Rotschild, Majestelerinin Hükûmeti adına kabineye sunulan ve kabul edilen Yahudi Siyonist isteklerini sempati ile karşılayan müteakip deklarasyonu iletmekten memnuniyet duyarım." sözleriyle başlayan Balfour'un mektubu şöyle devam ediyordu: "Majestelerinin Hükûmeti, Filistin'de Museviler için bir milli yurt kurulmasını uygun karşılamaktadır ve bu hedefin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için elinden geleni yapacaktır. Filistin'deki mevcut Musevi olmayan toplumların sivil ve dini hakları ile başka ülkelerde yaşayan Musevilerin sahip oldukları hak ve politik statülerine zarar verecek hiçbir şeyin yapılmayacağı açıkça anlaşılmalıdır."

İngiltere'de muhalefet milletvekilleri, Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı" oluşturulmasını öngören Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılı kapsamında hükümete "Filistin devletini tanı" çağrısında bulundu. 

İngiltere'nin Gölge Dışişleri Bakanı Emily Thornberry, , "İleriye bakmamız gerekiyor ve ileriye giden tek yol da yaşanabilir ve güvenli bir İsrail devletinin yanında yaşanabilir ve güvenli bir Filistin devleti olmasıdır." açıklamasında bulunmuştu. 

Eğer İngiltere hükümeti Gölge Dışişleri Bakanı'nın sözlerine uyarsa Filistin'i tanıyan ülkeler listesine girebilir.

İşte Filistin'i tanıyan 137 ülke:


Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.