Zimbabwe’nin 'yeni lideri' ülkesine döndü

Zimbabwe’nin 'yeni lideri' ülkesine döndü

Zimbawe’de Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin istifasının ardından yerine geçmesi öngörülen Emmerson Mnangagwa, sığındığı Güney Afrika’dan ülkesine döndü.

Zimbawe’de Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin istifasının ardından yerine geçmesi öngörülen Emmerson Mnangagwa, sığındığı Güney Afrika’dan ülkesine döndü.

75 yaşındaki Mnangagwa, Mugabe tarafından ay başında başkan yardımcılığı görevinden uzaklaştırılmasından sonra Zimbabwe’yi terketmişti. Bunun ardından ordu, yönetime müdahale etmiş ve sonunda Mugabe’nin istifasına uzanan olaylar zinciri yaşanmıştı.

Mnangagwa, Johannesburg’dan özel bir uçakla Zimbabwe’nin başkenti Harare’ye hareketinden önce Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’yla görüştü.

İktidar partisi ZANU-PF tarafından Mugabe’nin yerine aday gösterilen Mnangagwa, Cuma sabahı Zimbabwe’nin yeni cumhurbaşkanı olarak yemin edecek.

Özel Newsday gazetesinin haberine göre, Mnangagwa’nın ülkeye varışının ardından Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga ve iktidar partisi yetkilileriyle görüşecek. Mnangagwa’nın daha sonra Mugabe’yle de bir bilgilendirme görüşmesi düzenlemesi bekleniyor.

Mugabe’nin istifasıyla kutlamalara sahne olan ülkede şimdi gözler Mnangagwa’nın üzerinde. Cumhurbaşkanı yardımcısıyken, Mnangagwa ülkeden kaçmış ve hayatının tehlikede olduğunu iddia etmişti.

Daha sonra ordu müdahalesiyle, dünyanın en yaşlı cumhurbaşkanı olan 93 yaşındaki Mugabe istifaya zorlanmıştı. Zimbabweliler 37 yıl aradan sonra ilk kez Mugabe’nin iktidarda olmadığı bir güne uyandı. Gazetelerde, “Adios Bob ve Ta-ta Cumhurbaşkanı” şeklinde manşetler atıldığı görüldü.

Aynı zamanda eski adalet ve savunma bakanı olan Mnangagwa, Mugabe’nin kararlarının infazcısı olarak yıllarca görev yapmış ve bu rolüyle “timsah” lakabını almıştı. Muhalefetin çok sayıda destekçisi, Mugabe’nin 1980’lerde siyasi bir rakibine karşı harekete geçmesiyle, Mnangagwa’nın binlerce kişinin ordu tarafından öldürülmesinde rolü bulunduğuna inanıyor.

Mnangagwa, ülkedeki siyasi çalkantı döneminde şu ana kadar kapsayıcı bir dil kullanarak, tüm Zimbabweliler’in ülkeyi ileriye götürmek için birlikte çalışması gerektiği mesajları verdi.

Mnangagwa, “Ülke bir daha asla, ne pahasına olursa olsun ölene kadar görevde kalmak isteyen tek bir kişi tarafından rehin alınmamalı” dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.