ABD'den Türkiye'ye: Sarraf'a yardımcı olmak istiyorsanız kanıt sunun

ABD'den Türkiye'ye: Sarraf'a yardımcı olmak istiyorsanız kanıt sunun

ABD'de görülen Rıza Sarraf davasının hakimi Richard Berman: Sarraf’ın savunmasına yardımcı olmak istiyorsanız belge ve tanık paylaşın.

ABD'de görülen Rıza Sarraf davasının hakimi Richard Berman Türk hükümetine hitaben "Atilla ve Sarraf’ın savunmasına yardımcı olmak istiyorsanız belge ve tanık paylaşın" dedi.

ABD'nin New York kentinde İran asıllı işadamı Rıza Sarraf ile Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davaya bakan hakim Richard Berman Ankara'ya yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

New York Güney Bölge Hakimi Richard Berman, Türk yetkililerin davayla ilgili yaptığı açıklamalara ilişkin “Dürüst olmak gerekirse hukuk sistemimizin nasıl çalıştığına dair temel bir yanlış anlamayı ortaya koyuyor” dedi. “Sanıklar ciddi suçlarla itham ediliyor” diyen Berman “Bu yüzden dava açıldı ve tek nedeni de bu. Bunun da ötesinde, kanıtların kendi adına konuşmasına izin vereceğim” dedi.

Hakim Berman, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın açıklamasına yönelik de "Onlara yardımcı olmanın en iyi yolu savunma avukatına mahkemeye sunulacak belge ve tanık konusunda yardımcı olmaktır" diye konuştu. Berman Türkiye'nin konuyla ilgili mahkemeye kanıt sunması için devlete ait Halkbank’ın çalışanlarını da teşvik edebileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ pazartesi günü yaptığı bir açıklamada Rıza Sarraf davasına ilişkin "Bu dava çok net olarak söylüyoruz, siyasidir, hukuki dayanaktan yoksundur, Türkiye'ye karşı bir kumpas davasıdır. Yargılama yapanlar, davanın sanıkları üzerinde çok net bir şekilde baskı uygulamaktadırlar" demişti.

İlk jürili duruşma 4 Aralık'ta

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ile işbirliği yaparak itirafçı olmayı kabul ettiği öne sürülen İran asıllı işadamı Rıza Sarraf hakkındaki davada ilk jürili duruşmanın 4 Aralık günü yapılması bekleniyor.

Hakan Atilla’nın avukatlarından Cathy Fleming salı günü yapılan önduruşmada davaya getirilen gizlilik kararının savunmanın duruşmaya hazırlanmasını zorlaştırdığını söyledi. Avukatların tanıklardan birinin ismini müvekkilleriyle dahi paylaşma iznine sahip olmadığını Fleming "Dürüst olmak gerekirse eğer herhangi birine bir isim sezdirsek bu anında basına yansır” dedi.

Aynı dava kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, eski Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan da yargılanacak.

Sanıklar ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu delme, bankacılık sahtekarlığı, kara para aklama ve ABD bankalarını dolandırma gibi suçlamalarla karşı karşıya. Sarraf hakkında 95 yıl hapis cezasının yanı sıra 50 milyon dolar para cezası isteniyor. Atilla, 50 yıl hapis cezası ve iki milyon dolar ceza talebiyle yargılanıyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.