Kadri Gürsel: Al Afrin'i ver İdlib'i, Ahrar-Zengi birleşmesi Ankara'dan bağımsız değil

Kadri Gürsel: Al Afrin'i ver İdlib'i, Ahrar-Zengi birleşmesi Ankara'dan bağımsız değil

Kadri Gürsel Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan köşe yazısında, İdlib'de yaşanacağını öngördüğü savaşa dair bazı iddialar öne sürdü.

Kadri Gürsel Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan köşe yazısında Suriye'nin kuzeyinde yaşanmakta olan savaşı gündemine aldı. Gürsel "tüm savaşların anasının İdlib'de yaşanacağını" ifade ederken, Türkiye'nin Afrin'i almaya karşılık İdlib'de bazı şeylerden feragat edeceğini öne sürdü. Kadri Gürsel bölgede tek oyun kurucunun Rusya olduğunu iddia etti. Gürsel'in Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan yazısından ilgili bölümler şu şekilde:


"İdlib, Suriye’deki çok cepheli, çok taraflı ve çok sayıdaki karmaşık çatışmanın düğümlendiği yer. Bundan ötürü “savaşların anası” İdlib’de olacak gibi görünüyor.


İdlib’de oyun kurucu tek güç Rusya’dır. Diğerleri, bu oyunun ya parçası olurlar, ya da güçleri nispetinde oyun bozuculuk yapabilirler. Ama Rusya yeniden oyun kurar."


"TSK ve müttefikleri Afrin’de yeterli denetim sağlayınca İdlib cephesiyle Fırat Kalkanı bölgesini (Azez-Cerablus-El Bab üçgeni) karadan birbirine bağlayacaklardır. Bu hedefe varılırsa, şu an rejimin elindeki Halep, batı, kuzey ve kuzeydoğu yönlerinden bir hilalin baskısı altına girecektir. Böylece Ankara’nın desteklediği grupların denetiminde görünen ama aslında TSK’nin yönettiği hatırı sayılır bir karasal büyüklük ortaya çıkacaktır. Bu sayede Ankara, Suriye’nin geleceğinde söz sahibi olacaktır. 


Böyle bir sonucu ne Rusya, ne Şam rejimi, ne de İran ister. 


Sadece istememekle kalmazlar..."


"İdlib bölgesinde malum, en güçlü cihatçı grup El Kaide uzantısı El Nusra (Yeni adıyla Heyet Tahrir Şam - HTŞ)... Bu örgüt, Rusya, Türkiye ve İran arasındaki Astana Süreci’nde çatışmasızlık kapsamı dışında bırakıldı ve bunun pratik sonucu İdlib’de çatışmaların devam etmesi oldu. 


Bu çatışmalara geçen günlerde bir yenisi eklendi. 


Ankara’nın Suriye’deki yakın müttefikleri Ahrar üş-Şam ve Nureddin ez- Zengi adlı cihatçı gruplar 18 Şubat’ta “Suriye Özgürlük Cephesi” (Jabhat Tahrir Suriya) adı altında birleşip, hemen ardından Halep’in güneydoğusundaki El Nusra güçlerine karşı saldırı başlattılar. 


Gelişmeleri yakından izleyen hemen herkes bunun Ankara’dan bağımsız bir dinamik olamayacağının farkında."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.