"İncirlik'teki Nükleer Silahlar Güvende Değil"

"İncirlik'teki Nükleer Silahlar Güvende Değil"

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stimson Center, İncirlik Üssü’nde bulunan nükleer silahların "teröristlerin" eline geçebileceğini iddia etti.

Amerikan düşünce kuruluşu Stimson Center'ın, Avrupa'daki B61 atom bombalarıyla ilgili hazırladığı raporda, 1990'ların başında Amerikan taktik silahlarının çoğunun Avrupa'dan çekilmesine rağmen Türkiye, Belçika, Almanya, İtalya ve Hollanda'da 180 adet B61'in tutulduğu belirtiliyor.

İncirlik Üssü'nde 50 kadar B61 atom bombasının bulunduğu belirtilen raporda, bunun "teröristler" ya da diğer düşman güçler tarafından ele geçirilmesi halinde ciddi riskler taşıdığı kaydedilerek, "Türkiye'de uzun süreli bir iç çatışma durumunda ABD'nin İncirlik'teki yaklaşık 50 adet B61 nükleer silahın kontrolünü elde tutup tutamayacağı, yanıtsız kalmış bir sorudur" ifadesine yer verildi. Raporda, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İncirlik'teki enerji bağlantıları kesildiğine, Türk hükümetinin Amerikan uçaklarının iniş-kalkışlarını yasakladığına ve üs komutanının darbe girişimiyle bağlantılı olarak tutuklandığına dikkat çekildi.

"Avrupa'da nükleer silaha gerek yok"

Raporun yazarlarından Laicie Heeley, İncirlik'in Suriye sınırına yakınlığına işaret ederek, güvenlik açısından 50 Amerikan nükleer silahının burada tutulmaya devam edilmesinin kumar anlamına geldiğini belirterek, bu silahların Avrupa'da kullanım alanı bulunmadığını ve hepsinin geri çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, Avrupa'daki nükleer silahların yerleriyle ilgili resmi açıklamadan kaçınsa da Türkiye'deki İncirlik Üssü'nde Rusya'ya karşı caydırıcı amaçlı nükleer silahlar bulundurulduğuna inanılıyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.