Husiler'den Suudi Arabistan'a ateşkes teklifi

Husiler'den Suudi Arabistan'a ateşkes teklifi

Ağustos ayında barış görüşmelerinin sonlanması sonrası çatışmalar artmıştı.

Yemen'deki Şii Husi hareketinin bir lideri Pazar günü, sınır boyu çatışmaların durdurulması ve hava saldırılarının sona erdirilmesini içeren ateşkes teklifini Suudi Arabistanlı yetkililere ulaştırdı.

Teklif, geçen ay askıya alınan barış görüşmelerinin ardından çatışmaların şiddetlendiği bir döneme denk geldi.

Saba News'te yer alana habere göre Şii lider Sammad Suudi Arabistan'a, "savaş gemisi göndermemesi, hava ve kara saldırılarını durdurması, hava akınlarına ara vermesi, ülke üzerindeki ablukanın kaldırılması ve bunun karşılığında da Husi savaşçıların Arabistan toprakları içindeki operasyonlarını ve füze atmayı sonlandırması" yönünde teklif ulaştırdı.

Uluslararası toplum ve BM'nin bu anlaşmayı kabul etmesi için Suudi Arabistan'a baskıda bulunduğu ileri sürüldü.

Husiler ve devrik liderin ittifakı

İran'ın bölgedeki müttefiki olan Husiler, ülkede yaşanan devrim sonrası devrik devlet başkanı Ali Abdullah Salih'e sadık kaldılar.

2014 yılı sonlarındaa, Yemen'in başkenti Sanaa'yı ele geçirdikten sonra ülkenin diğer bölgelerine yöneldiler.

Suudi Arabistan Mart 2015'te bir Arap koalisyonu kurarak Yemen'de hava saldırılarına başladı ve devrim sonrası başa geçen ancak sonra Riyad'a kaçmak zorunda kalan Hadi'ye destek oldu.

Hava saldırılarında çok sayıda sivil öldü

Birleşmiş Milletler verilerine göre; koalisyonun gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucunda çoğunluğu sivil olmak üzere 6600'den fazla kişi hayatını kaybetti, en az 3 milyon kişi yerinden edildi.

Taraflar arasında BM'nin öncülük ettiği barış görüşmeleri 6 Ağustos'ta hırçın bir şekilde sona erdirildi ve Nisan ayından beri süre gelen ateşkes çökmüş oldu. 

Hadi, Cuma günü New York'ta yaptığı konuşmada, "Husilere desteği nedeniyle barış görüşmelerini engelleyen İran'ı" suçladı. Hadi BM Genel Kurulu'nda şu sözleri sarfetti:

"Yemen'i İran'ın kıskacından kurtaracağız. Yemen bayrağı ayak basılan her kıymetli toprağımızda dalgalanacak" 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.