IŞİD'le savaşta AWACS'lar devreye giriyor

IŞİD'le savaşta AWACS'lar devreye giriyor

Erken uyarı sistemli AWACS'ların Türkiye'den havalanarak yapacağı keşif uçuşları başlıyor.

Kuzey Atlantik İttifakı NATO'nun IŞİD ile savaşta kullanılmak üzere Türkiye'de üslendirdiği erken uyarı sistemi donanımlı AWACS uçaklarının keşif uçuşlarına önümüzdeki hafta başlanacağı bildirildi.

Keşif uçuşları ilk aşamada Konya Ana Jet Üssü'nden havalanacak tek AWACS uçağı ile yapılacak.

AWACS uçaklarının profili

Boeing tarafından üretilen AWACS uçakları, yüksek irtifalarda çalışan radarı sayesinde yüksek gözlem güçüne sahip. AWACS’lar sadece hava araçlarını değil, füzeler ve tehdit oluşturan her şeyi gören çok gelişmiş uçaklardır. 

AWACS'lar uydu bağlantılı olarak çalışıyor ve uluslararası hava savunma sistemine entegre olduğu için de istihbarat ve haberleşme uydularından hizmet alıyor.


Uçaklar, havada uçan bir karargâh ya da savaş harekât merkezi olarak kullanılabiliyor. Bu sayede, istenildiği takdirde harekât, havadan sevk ve idare edilebiliyor. 

RADAR YETENEĞİ

AWACS'lar, alçaktan uçan uçakları 370 kilometrelik bir alan içinde, yüksekten uçan hedefleri ise çok daha geniş ve uzak mesafelerden saptayabilen, izleyebilen ve kimliğini belirleyebilen bir radar yeteneğine sahip. AWACS'lar, düşmanın harekât yeteneğini değerlendirebilecek ve menzil içindeki, her türlü hava aracını konumu ve ulaşılabilirliğini saptayacak bilgisayar ağıyla donatılmış bulunuyor.

BOZUCU FREKANS YAYINI YAPIYOR

Düşman uçaklarının peşindeki dost uçaklara yardımcı olmayı sağlayan haberleşme sistemi ise, düşman tarafından algılanamayacak tek bir kanal üzerinden yayın yapıyor. Sistem, hızla yer değiştirme yeteneğine sahip olduğu için yayının düşman bozucu, karıştırıcı frekans yayınları tarafından karıştırabilmesi de imkânsıza yakın bulunuyor.

HANGİ ÜLKELERDE KULLANILIYOR

Awacs, ABD, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan, Japonya, Avusturalya, Rusya, Hindistan, İsrail ve NATO ülkelerinin birçoğunda kullanılıyor.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

UÇAK TİPİ: Boeing 737-700

MÜRETTEBAT: 10

AZAMİ İRTİFA: 40 bin feet

AZAMİ MENZİL: 7 bin km

SEYİR HIZI: 850 km/s

GÖZETLEME MENZİLİ: 350 km çapında 360 derecelik açı

HAVADA KALIŞ SÜRESİ: İkmalsiz 10 saat

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.