Fırat Kalkanı'nda muhtemel dört senaryo ve mevcut durum

Fırat Kalkanı'nda muhtemel dört senaryo ve mevcut durum

El Bab operasyonunda alınacak sonuç Kuzey Halep'in kaderini belirleyecek.

Ağustos ayı sonuna doğru başlatılan ve şu an itibariyle kilit şehir El Bab etrafında yoğunlaşan Fırat Kalkanı Harekatı'nın geleceği konusunda bir çok senaryo gündemde. IŞİD'in kontrolünde bulunan El Bab'ı ele geçirebilmek için, PYD/PKK, Suriye rejimi ve TSK destekli ÖSO güçleri üç ayrı operasyon başlatmış durumda. Daha önce sahada çok defa koordineli hareket eden PYD/PKK ve Suriye rejiminin çok denklemli Kuzey Halep cephesinde de menfaatleri örtüşüyor. Bu anlamda iki tarafın El Bab şehri için karşı karşıya gelme ihtimali olasılık dışı bulunuyor. Yerel muhalif unsurlarla ittifak yapan Türkiye'nin ise, bu operasyonda devlet bazında bir desteği bulunmuyor. 

Muhtemel 1. senaryoda Fırat Kalkanı'nın kuşatma altındaki Halep'e ulaşması, PYD/PKK'nın Afrin'den çıkarılması ve Fırat'ın batısına itilmesi öngörülüyor. Bu senaryo, Suriye rejimi ile -ve onun müttefiki Rusya ile- savaşa girmek anlamına geleceği için kısa vadede olasılık dışı.


Muhtemel 2. senaryoda El Bab'ın ele geçirilmesi ve PYD/PKK'nın Fırat'ın batısına itilmesi öngörülüyor. Ayrıca Suriye rejiminin IŞİD'e karşı doğu yönüne doğru ilerleme kaydettiği görülüyor. Senaryonun ilk kısmı -uzun vadeli düşünüldüğünde- gerçekçi olsa da, ikinci kısmı -Rusya'nın ve İran'ın ciddi kara gücü olmadan- mümkün görünmüyor.


Muhtemel 3. senaryoda El Bab'ın ele geçirilmesi, Fırat'ın batısındaki PYD/PKK güçlerinin zayıflatılması öngörülüyor. Ayrıca Suriye rejiminin Halep'i tamamen ele geçirdiği,  IŞİD'e karşı doğu yönüne doğru ilerleme kaydettiği görülüyor. Bu senaryo için de yukarıdaki yorumu yapabiliriz.


Muhtemel 4. senaryoda PYD/PKK güçleri El Bab'ı ele geçirerek kantonları birleştirmeyi başarabiliyor. ve Halep tamamen rejimin eline geçiyor. PYD/PKK'nın ABD desteği ve Suriye rejimi ile sahadaki ittifakı düşünüldüğünde, Türkiye'nin bölgedeki muhalif birliklere olan desteğinin herhangi bir sebeple zayıflaması veya yok olması sonucunda gerçekleşecek senaryo bu olacaktır. Rejimin doğu yönündeki ilerlemesi konusundaki değerlendirmemiz bu senaryoda da geçerliliğini koruyor.

Kuzey Halep'te mevcut durum haritası


Yeşil: Muhalifler, Sarı: PYD/PKK, Siyah: IŞİD, Kırmızı: Suriye rejimi [Yakınlaştırmak için tıklayınız]

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.