Halep'te ateşkesin yeniden sağlanmasının ardından tahliyeler başladı

Halep'te ateşkesin yeniden sağlanmasının ardından tahliyeler başladı

Halep'te ateşkesin yeniden sağlanmasının ardından 20 otobüs ve 10 ambulanstan oluşan konvoyun İdlib'e doğru yola çıktığı bildiriliyor.

Kuşatma altındaki Halep'ten çıkarılan kafilelerin, muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline geçmeleri bekleniyor. İdlib mart 2015'te tamamen muhaliflerin kontrolüne geçmiş olup Türkiye sınırında bulunan bir şehir. 

Türkiye'nin muhalifler, Rusya'nın ise rejim güçleri adına ateşkes konusunda garantör olduğu aktarılıyor.

Önceki günlerde ateşkes sağlanmış fakat İran güdümündeki Şii milislerin ve rejim güçlerinin ateşkesi ihlal etmesiyle ateşkes bozulmuştu. Bozulan ateşkesin ardından; İran'ın, İdlip'te bulunan ve muhaliflerin kuşatmada tuttuğu Fua ve Keferya bölgelerindeki yaklaşık 15 bin Şii milisin Halep'e geçmesini şart koştuğu, bu şartın muhalifler tarafından kabul edilmesinin ardından ateşkesin yeniden sağlandığı bildiriliyor.

İran'ın bu hamlesi 'Halep'in demografik yapısının değiştirilip binlerce yıllık Sünni şehrinin Şiileştirilmesinin' ilk adımı olarak da görülüyor.

Tahliyeler sırasında İranlı Şii milislerin zaman zaman rastgele ateş açtığı , bu ateş açmaların sonucunda ölü ve yaralıların olduğu da aktarılıyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.