İran, nükleer anlaşma öncesi 1.4 milyar dolar kazandı

İran, nükleer anlaşma öncesi 1.4 milyar dolar kazandı

Yaptırımların kalkacağı haberi dahi İran'da ekonomik hareketliliğe neden olmuş.

Washington Post'a konuşan ABD'li bir üst düzey yetkili, varılan nükleer anlaşma nedeniyle yaptırımların hafiflemesi sonucunda İran'ın 2013'ten bu yana 10 milyar dolar kazandığını açıkladı.

 

Habere göre, 1.4 milyar dolar henüz anlaşma imzalanmamışken İran'a aktarıldı.

 

İran ve P5+1 ( BM'nin 5 daimi güvenlik konseyi üyesi ülke ile Almanya'nın oluşturduğu bu komisyon uluslararası basında kısaca P5+1 olarak anılmaktadır)  ülkeleri Haziran 2015'de bu kararı imzaladılar. Karar resmi olarak Ocak 2016'da yürürlüğe girdi. 

 

Anlaşma İran'ın 100 milyar dolar tutarındaki dondurulmuş varlıklarının kullanımına müsaade ediyor. 

 

Uygulanmaya devam eden bazı finansal yaptırımlardan ötürü İran alacaklarını ancak ikinci bir ülke üzerinden nakit yada altın olarak alabiliyor. 

 

Anlaşma ile alakalı çok şüpheci kesimler var; İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu gibi. Netanyahu, "İran'ın terörizmin sponsoru olduğunu, Suriye'de iç savaşı vahşi yollardan desteklediğini, İran'ın ayrıca Suriye'de sık sık sivil katliamlarına yol açan Hizbullah'ıda silahlarla ve ekonomik olarak donattığını" söylüyor. 

 

Netanyahu ayrıca İran'ın yaptırımlar kalktıktan sonra nükleer silah üretme amacına yeniden döneceğini ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.