"El Bab'da çoğu çocuk 400 sivil öldü"

"El Bab'da çoğu çocuk 400 sivil öldü"

Operasyonlar sırasında çok sayıda sivilin can kaybına sahne olan şehrin kaderi önümüzdeki günlerde belli olacak.

Türk ordusu kuzey Suriye'deki El Bab kentini ele geçirmek üzere başlattığı operasyonda sona yaklaşıyor. Ancak bağımsız gözlem heyetlerinin raporuna göre şehre yönelik bombardımanda çoğu çocuk 400 sivil hayatını kaybetti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin raporuna göre, Türkiye'nin PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG'nin kanton bölgelerini birleştirmemesi ve sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla IŞİD'e karşı başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu sırasında 400'ün üzerinde sivil hayatını kaybetti.

Türk uçaklarının El Bab'da yönelik bombardımanı sırasında çekilmiş bir video kaydı IŞİD tarafından yayınlanmıştı:

 

 

Perşembe günü, 17'si çocuk olmak üzere 34 sivil El Bab'a yönelik bombardımanda hayatını kaybetti. Türk ordusu ise operasyonda "sadece teröristlerin hedef alındığını" açıkladı. 

Gözlemevi Perşembe sabahı yaptığı açıklamada, kasabaya yönelik hava saldırıları ve bombardımanda 11'i çocuk olmak üzere 24 sivilin öldüğünü duyurmuştu.

Gözlemevi başkanı Abdurrahman, gün içinde devam eden saldırılarda 6'sı çocuk 10 sivilin daha öldüğünü belirtti.

El Bab'da çekilen bu görüntülerde, Türk uçaklarının bombardımanı sonucu enkaz altında kalan siviller kurtarılmaya çalışılıyor:

TSK: Sona yaklaşıldı

TSK tarafından bugün yapılan ve IŞİD'in Arapça kısaltması olan "DEAŞ"ın kullanımının tercih edildiği görülen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu hafta içinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin etkin ve kararlı mücadelesiyle El Bab bölgesinde kontrolün tamamen ele geçirilmesine yönelik yürütülen harekatta sona yaklaşılmış olup, DEAŞ terör örgütünün direnci büyük ölçüde kırılmıştır" .

Açıklamada, barınaklar ve silah depoları da dahil olmak üzere 70 IŞİD hedefinin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından hedef alındığı da belirtildi. 

Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre ayrıca, örgüte ait 7 ev Türk savaş uçakları tarafından hedef alındı. 

Rejim kentin güneyinden saldırıyor

El Bab, 2014'den beri IŞİD kontrolünde bulunuyor. Örgüt aynı yıl içinde Suriye ve Irak'ta geniş toprak parçalarını ele geçirerek hilafet iddiasında bulunmuştu.

Türkiye, Suriye'de IŞİD ve YPG savaşçılarını hedef aldığı saldırılarına Ağustos ayında başladı. Fırat Kalkanı güçleri başlangıçta hızlı bir ilerleme sağlasa da, Aralık ayında ulaştığı El Bab kenti çevresinde güçlü bir savunma hattı ile karşılaştı.

El Bab kenti rejim güçleri için de stratejik bir hedef. Kaplan Güçleri'nin liderlik ettiği rejim askerleri, kentin güneyinde büyük bir saldırı başlatmıştı. Bu gelişme, Ankara'nın şehri ele geçirmek için başlattığı girişimleri hızlandırmasına neden oldu.

Bağımsız gözlemci kuruluşlara göre, Suriye'de iç savaşın başladığı günden bu yana yüz binlerce sivil rejim kaynaklı saldırılar neticesinde hayatını kaybetti, milyonlarca insan ise yerinden oldu. Rejim ve müttefiki güçler; kimyasal silahlar, kuşatmalar, sivillere karşı infazlar ve işkenceler de dahil olmak üzere bir çok acımaz yöntemi bu savaşta kullandı. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.