CIA muhaliflere yardımı kesti: Sebep Tahriru'ş Şam

CIA muhaliflere yardımı kesti: Sebep Tahriru'ş Şam

Uluslararası basına konuşan bir ÖSO yetkilisi, CIA'den gelen yardımların kesildiğini açıkladı.

Suriye muhalefetinden bir kaynağa göre, Şam'ın Fethi Cephesi'nin geçtiğimiz ay bazı muhalif gruplara yönelik gerçekleştirdiği operasyon sonrası ABD'nin bölgedeki muhalif gruplara desteği kesildi. Bu olay Esed rejimini devirmeye çalışan muhalif gruplara ABD yardımı konusunda şüpheleri artırdı.

'İslamcıların' hamlesi yardımın kesilmesine sebep oldu

Reuters'a konuşan muhalif yetkililer 'İslamcı' grupların bu hamlesi sonucu yardımların kesilmesine ilişkin kendilerine resmi bir açıklama yapılmadığını belirtti. Bazıları ise bunun nedeninin, ABD silahlarının 'İslamcı militanların' eline geçmesinin önlenmesine yönelik bir karar olduğunu iddia etti. Ancak bu kesintinin geçici olmasının beklendiği de ifade ediliyor.

CIA aracılığıyla yürütülen programla ilişkisi bulunan iki ABD'li yetkili; savaşçılara ödenen maaşlar, eğitim, mühimmat ve güdümlü tanksavar füzesi gibi silahların desteğini kapsayan bu yardımın durmasının yeni seçilen ABD Başkanı Donald Trump ile herhangi bir ilgisinin bulunmadığı ifade etti. Yetkililere göre bu kesintinin yegane nedeni "cihat yanlılarının hamlesi."

Bu kesinti neticesinde, rejime karşı 7. senesine girecek olan devrimde önemli bir köşe taşı olan Özgür Suriye Ordusu birlikleri ciddi sorunlarla yüzyüze kalacak. ÖSO'nun askeri ve iktisadi problemler yaşadığı ve ABD desteğindeki kesintinin bu problemlere tuz biber ekeceği su götürmez bir gerçek.

"Değişimlerin yankıları olacak"

ÖSO gruplarından birine mensup bir yetkili şu ifadeleri kullandı: "Gerçek şu ki bölgede değişimler yaşanıyor, ve bu değişimlerin yankılarının olması kaçınılmaz."

ABD'nin muhalif gruplardan bir kısmına yardımı bölgede yegane dış yardım değil. Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin de bölgede kendilerine yakın muhalif gruplara yardım yaptığı ve onları desteklediği biliniyor.

Söz konusu kesintilerle ilgili üst makamlardan ciddi bir açıklama yapılmasa da, uluslararası basınla konuşan bölgedeki ÖSO yetkilileri kesintiyi doğruluyor.

ABD'nin silahlarına el koyuyorlar

Bazı muhalifler yardımlardaki kesintilerin geçici olduğunu düşünüyor ve yeni düzenlemelerin yolda olduğuna inanıyor. Ancak durum henüz netlik kazanmış değil.

Şam'ın Fethi Cephesi'nin öncülüğünde gerçekleşen ve Suriye'deki en geniş muhalif örgütlenmeyi oluşturan Tahriru'ş Şam, kuruluşunun ardından, Astana ve Cenevre görüşmelerine katılan gruplara uyarılarda bulunmuştu. Kuzey Suriye'deki en güçlü muhalif yapı olan Tahrir'uş Şam'ın kuruluşunun ardından, ÖSO gruplarına yönelik ABD yardımlarının tamamen son bulacağı belirtiliyor.

Bölgedeki ülkelerin, Suriye'de savaşan ÖSO ve benzeri grupların dağınık ve başına buyruk yapısından şikayetçi olduğu ifade ediliyor. Daha önce de dış destek alan birçok grup, rejimle savaşmak için aldıkları yardımları bu amaçla kullanmamıştı ve desteği kaybederek dağılmıştı. Bölge halkı tarafından da bazıları "hırsızlıkla ve haramilikle" suçlanan bu gruplar daha önce de büyük gruplar tarafından dağıtılmış, silahlarına el konulmuştu. Bu şekilde yapılan yardımlara özellikle Batı basınında eleştiriler artmıştı. Zira silahlandırılan gruplar, 'İslamcı' olarak nitelenen gruplarca dağıtılarak ABD'nin yardımlarına el konulmaktaydı.

ÖSO yetkilisinin "değişimin yankıları" olarak nitelediği yankıların ne olacağı merak konusu. Yardımlardan mahrum kalan ve savaşamaz hale gelen ÖSO gruplarının dağılması, savaşçıların ve kitlelerin Suriye'de yeni kurulan Tahriru'ş Şam gibi büyük ve birleşik bir yapı arz eden gruplara katılması ihtimali göz önünde bulunduruluyor. Tahriru'ş Şam gibi 'İslamcı' yapıları geleceğe yönelik bir tehdit gören bazı küresel aktörlerin aksine, İran ve Rusya yayılmacılığına set çekmek isteyen bölgesel aktörlerin dağınık ÖSO gruplarından vazgeçerek halkta karşılığı bulunan büyük yapılara destek olmaya destek vermesi gerektiği yorumları yapılıyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.