Kaya: Demokratik ve insani değerler ayaklar altına alındı

Kaya: Demokratik ve insani değerler ayaklar altına alındı

Türkiye'ye dönen Bakan Fatma Betül Sayan Kaya gördükleri muamelenin oldukça sert ve kaba olduğunu ifade etti.

Bazı temaslarda bulunmak üzere Almanya’da bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin iptal edildiği Rotterdam’a kara yoluyla geçti. Ne var ki Hollanda polisi Kaya'nın konvoyunu Hollanda polisinde durduruldu ve Rotterdam Konsolosluğu'na girişine izin verilmedi. Hollanda'da Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla yapacağı ziyaretler engellenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, bazı programlara katılmak için Berlin’de bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Âkif Çağatay Kılıç’a tahsis edilen özel uçakla Almanya’daki Köln-Bonn havaalanından İstanbul’a hareket etti. Bakan Kaya’nın havaalanından ayrılışı sırasında Türkiye’nin Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin de hazır bulundu. Bakan Kaya'yı İstanbul Atatürk Havalimanı'nda AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve diğer yetkililer karşıladı.

Albayrak: Hollanda büyük bir yanlışın içerisine girmiştir

Kaya ve beraberindeki Enerji Bakanı Berat Albayrak, havalimanında basına bir açıklama yaptı. Berat Albayrak şunları söyledi:

"Hollanda için, Avrupa demokrasisi için, insan hakları ve özgürlükler noktasında bir utanç gecesi yaşandı dün (Cumartesi) akşam. Çünkü hakikaten demokrasinin beşiği denilen bir kıta, uluslararası teamüllere, uluslararası hukuka aykırı ne varsa ayaklar altına alıp çiğneyerek, dün akşam hepsini tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirdi. Tüm bu çerçeveyi faşizan Nazi mantığı bir noktada değerlendirmek yeterli olabilir mi bilmiyorum ama bunu kamuoyunun takdirine bırakmak çok daha doğru olacaktır. Yıllarca Türkiye'ye bu manada, ders verdiğini, ders vermeye çalıştığını ifade eden bir Hollanda, böyle bir uygulamayla hakikaten büyük bir yanlışın içerisine girmiştir."

Kaya: Çok gayriinsani, gayriahlâki bir muameleyle karşı karşıya kaldık

Kaya'nın sözleri de şöyle:

"Çok gayriinsani, gayriahlâki bir muameleyle karşı karşıya kaldık. Demokrasiden, özgürlüklerden, ifade özgürlüğünden bahseden Hollanda'da gerçekten çok acı bir gece yaşadık. Bizim maslahatgüzarımız, büyükelçi düzeyinde sayılan maslahatgüzarımız, gözaltına alındı. Benim koruma arkadaşlarım, danışmanım, 5 kişilik ekibim gözaltına alındı. Biz de araçtan çıkarılarak Hollandalı polisler eşliğinde Almanya sınırındaki polis merkezine götürüldük ve orada 1,5 saat polis merkezinde bekletildik. Çok kaba ve sert bir muameleye maruz kaldık."

Hollanda'nın tutumuna misilleme

Kaya'ya yönelik tutuma misilleme olarak Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu güvenlik gerekçesiyle giriş ve çıkışların kapatıldı. Ayrıca Hollanda Büyükelçiliği Maslahatgüzarının evi ile Başkonsolosun konutu da aynı uygulamaya tâbi tutuldu.

Hollanda yönetimi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Hollanda'da yaşayan Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek üzere yapacağı ziyaretleri engellemişti.

Almanya'ya götürülen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, "Demokratik ve insani değerler ayaklar altına alınarak Nijmegen sınırından Almanya'ya götürülüyorum. Tüm vatandaşlarımız adına bunu kınıyorum" diye açıklama yapmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.