Dünyanın 'görmediği' gerçek: Musul'da beyaz fosfor kullanımı

Dünyanın 'görmediği' gerçek: Musul'da beyaz fosfor kullanımı

Bağdat hükümeti, İran destekli milisler ve ABD koalisyonunun ortak operasyon yürüttüğü Musul'da beyaz fosfor kullanımı gündelik bir olay halini aldı.

16 Ekim 2016 tarhinde Bağdat hükümeti, İran destekli Şii milis gruplar ve ABD ordusu öncülüğündeki koalisyonun IŞİD elindeki Musul şehrine yönelik başlattığı saldırı sürüyor. Şehrin doğu yakası 24  Ocak'ta ele geçirilmiş, ardından da batı yakasına yönelik saldırıya başlanmıştı. Musul'un batı yakasındaki mahallelere güney yönünden ilerleyen koalisyon güçleri Musul Havaalanı ve Gazlani Askeri Kampı gibi önemli bölgeleri ele geçirmişti. Şehre yönelik saldırılarda her iki taraf da çokça kayıp vermiş, bu sebeple Bağdat hükümeti saldırıları bir süre durdurmak zorunda kalmıştı.

Şehre yönelik saldırılarda askeri kayıpların yanısıra, çok fazla sayıda sivil ölümler de yaşanmıştı. IŞİD'in bombalı araç saldırıları, Bağdat hükümeti ve Şii milislerin hedef gözetmeksizin yaptığı bombardımanlar ve ABD koalisyonunun hava saldırıları şehre oldukça ciddi zararlar vermiş ve birçok sivilin yaşamını yitirmesine sebep olmuştu.

BM: IŞİD'in kimyasal silah kullandığına dair delil yok

Konvansiyonel silahların yanında Musul'da kimyasal silahların kullanımına ilişkin tartışmalar da doruğa çıkmış vaziyette. Şehirde birçok kez IŞİD'in kimyasal ihtiva eden havan topları kullandığı ifade edilmişti. Uluslararası basının da gündeme taşıdığı bu konu, ciddi tartışmalara ve IŞİD'e yönelik suçlamalara sebep olsa da geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Irak Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el Hakim, IŞİD'in Musul'da kimyasal silah kullandığına dair hiçbir delil olmadığını ifade etmişti. Irak Başbakanı İbadi de, IŞİD'in kimyasal silah kullanamayacağını, böyle bir gücünün olmadığını belirtmişti.

ABD sivil yerleşim yerlerinde fosfor bombası kullanıyor

Ancak ABD öncülüğündeki koalisyonun şehre yönelik saldırılarda beyaz fosfor kullanımı gündelik bir hal aldı. Kimyasal silah kategorisinde kabul edilen ve 'yangın silahı' olarak da bilinen beyaz fosforun, sivil yerleşim yerlerinde kullanımı açık bir şekilde yasak olmasına rağmen, yaşanan ihlaller uluslararası kamuoyunun gündemine girebilmiş değil.

Küresel çatışmalar konusunda uzman olan Halid Abdurrahman, sosyal medya hesabında ABD öncülüğündeki koalisyonun Musul'da beyaz fosfor kullanımını fotoğraf ve videolu kanıtlar eşliğinde paylaştı. Söz konusu hesaba göre ABD güçleri, uluslararası basında açıkça paylaşılan görüntülerde de görülebileceği üzere, şehre yönelik bombardımanlarda beyaz fosfor kullanıyor. ABD güçlerinin M825A1 kodlu beyaz fosfor mühimmatını Irak'ta uzun süredir kullandığını ve bunu da açıkladığını ifade eden Halid Abdurrahman, mühimmatın kullanımına delil sayılabilecek görüntüler paylaştı.



Şehre yönelik saldırının başlarında kullanılan beyaz fosfor mühimmatı...

ABD topçusunun, saldırının başlarında Bağdat hükümeti güçlerine desteği kapsamında beyaz fosfor atışları:




ABD topçusunun Irak'ta beyaz fosfor atışları...

2004 yılında Felluce'de ve 2009 yılında Gazze'de aynı mühimmat kullanılmıştı:



Musul'un batı yakasına yönelik beyaz fosfor atışları, Kürdistan24 kanalı aracılığyla görüntülendi. Tarih 19 Şubat 2017





Tarih 20 Ekim 2016... Musul kıraslındaki köylere atılan fosfor bombaları ABC News canlı yayınından

IŞİD, kendisine bağlı A'mak Haber Ajansı vasıtasıyla şehre yönelik beyaz fosfor atışlarını paylaştı:

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.